Plodovi razgovora između šefa EULEX-a Yves de Kermabona i beogradskih vlasti na početku ovog mjeseca počeli su se formirati.

Misija Europske unije za vladavinu prava na Kosovu, predložila je kosovskim vlastima povratak dvojice sudija Srba, dvojice Albanaca i dvojice iz međunarodne zajednice u Okružnom sudu u Mitrovici. Oni će raditi po  pravnom sudskom sistemu  na Kosovu.

Prijedlog, prema izvorima "Koha Ditore", je rezultat  stalne konsultacije koje je misija EU imala sa Prištinom i Beogradom, zbog toga je EULEX ocijenio kao hitan slučaj- povratak domaćih sudaca i tužitelja na sjeveru Mitrovice.

List prenosi neimenovane izvore koji navode da je šest sudija dovoljno za prvu fazu funkcionisanja Okružnog suda. EULEX je, piše list, prijedlog predao i predsjedniku Okružnog suda Kaplanu Barutiju.

"Prihvatili smo prijedlog u načelu, ali nismo saglasni da imamo isti broj novih srpskih sudija. Ovaj broj bi trebalo da bude proporcionalan prema broju stanovnika na Kosovu i u regionu koji pokriva Okružni sud u Mitrovici”, rekao je Baruti, a prenio "Koha ditore".

S druge strane državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen izjavio je danas da Beograd nije postigao dogovor sa EULEX-om o povratku lokalnih sudija u Okružni sud u sjevernom dijelu Mitrovice i najavio nastavak pregovora uz ispunjenje određenih principa.

"Radi istine i pravilnog informisanja naših građana na Kosovu moram da kažem da nikakav dogovor nije postignut", izjavio je Homen Tanjugu, demantujući pisanje lista "Koha ditore" da su se EULEX i Beograd dogovorili da EULEX prijedloži povratak dvojice sudija Srba, dvojice Albanaca i dvojice iz međunarodne zajednice.