Agencija za borbu protiv korupcije objavila je u četvrtak godišnji izvještaj za 2009. godinu u kojem se navodi da je, u poređenju sa istim periodom u 2008. godini primljen veći broj sumnjivih slučajeva o aktivnostima korupcije.

Predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije navode da su u 2008. godini prijavljena 130 slučaja, dok su prošle u 2009. prijavljena 175 slučajeva, odnosno 34,61 odsto veći broj u odnosu na prethodni period.

Agencija za antikorupciju tvrdi da među osumnjičenima za ovu negativnu društvenu pojavu ima visokih zvaničnika u javnim institucijama.

Direktor Agencije Hasan Preteni je kazao da ovo svjedoči o porastu povjerenja građana o radu Agencije kojom on rukovodi, kao i podizanje samosvjesti o prijavljivanju sumnjivih slučajeva korupcije.

U tom cilju, Agencija, kako kaže on, neprekidno radi na eliminisanju birokratskih barijera i olakšavanju procedura za prijavljivanje i prijem slučajeva za koje se sumnja da imaju veze sa korupcijom.

Tužilaštvo EULEX-a predalo je 34 informacija, dok su zbog specifičnosti prirode 26 slučajeva praćena od strane kosovske policije.

Prema riječima Pretenija, kao rezultat na bazi povratnih informacija od Tužilaštva koje ima Agencija za antikorupciju, od 168 slučajeva koji su praćeni, dogodila su se 5 hapšenja.

Za 60 slučaja počela je istraga od kompetentnih tužilaštva, 5 optužbe su podignute od strane Tužilaštva, dok su 36 predmeta odbijena, a 62 slučaja nemaju povratne informacije od Tužilaštva.