Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Stewart Jones uputio je podršku Vašingtona teritorijalnoj cjelovitosti Kosova. Jones je o aktuelnoj situaciji, u okviru toga i strategiji za sjever, razgovarao sa čelnicima institucija i predstavnicima kosovskih Srba.

Sjedinjene Američke Države podržavaju procese na Kosovu i njegov teritorijalni integritet, izjavio je u Prištini zamjenik pomoćnika državnog sekretara Stewart Jones, komentarišući planove za integraciju sjevera Kosova. On je kazao da SAD zajedno sa vlastima Kosova rade na rješavanju problema.

“Razgovarali smo o svim problemima sa kojima se suočava Kosovo. Jasno je da mi podržavamo teritorijalni integritet Kosova i radimo s ciljem da se pronađe rešenje”, rekao je Jones.

U tom pogledu navedeno je da je jedna od tema razgovora bila stategija za sjever.

Jones je u kratkom obraćanju medijima kazao da je njegova posjeta Kosovu deo redovnih konsultacija koje američki zvaničnici imaju sa kosovskim vlastima.

Jones je ocjenio da je sa predsjednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i ministrom spoljnih poslova Skenderom Hyseniijem imao odlične razgovore.

Predsjednik Sejdiu je potvrdio da su ‘SAD još jednom podržale procese kroz koje prolazi Kosovo’.

Podrška Vladi Kosova

Zvaničnik Stejt Dipartmenta je imao radni ručak sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem. Dvojica zvaničnika su razgovarala o ‘aktuelnoj političkoj situaciji sa posebnim osvrtom na konsolidovanje države, vladavine zakona, beskompromisne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, te uspostavljanje autoriteta kosovskih institucija na cjeloj teritoriji.

Premijer Thaçi je Jonesu preneo da su vlada Kosova i sve institucije ‘privržene da u saradnji sa međunarodnim institucijama uspostave zakone na cjeloj teritoriji, saopštila je Vlada Kosova.

“To je za dobrobit mira, stabilnosti, saradnje između zajednica i ekonomskog razvoja”, rekao je Thaçi.

On je kazao da je formiranje novih opština i učešće srpske zajednice na izborima dobra vest koja ‘nas ohrabruje u poslu ka daljem konsolidovanju demokratske države’.

Kako je saopštila Vlada, Stewart Jones je ‘pružio punu podršku Vladi Kosova u poštovanju prava zajednica i njihovoj integraciji u život i institucije’.

Jones je kazao da je takvo angažovanje Vlade ‘odlučujući faktor koji će uticati na ispunjenje svih međunarodnih standarda prilikom integracije Kosova u evroatlantske institucije”.

Pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara Stewart Jones je razgovarao i sa predsjednikom Samostalne liberalne stranke i članom Predsjedništva Skupštine Kosova Slobodanom Petrovićem i gradonačelnikom Gračanice Bojanom Stojanovićem.

RSE