Vlasti u Beogradu su raspisale lokalne izbore na Kosovu iako unaprijed znaju da se oni neće održati, kazala je Rada Traković u emisiji Dogovor KIM radija.

"Beograd je raspisao izbore da ih ne održi, i to je dobro samo za njihovu politiku. Oni samo hoće da kažu, evo mi smo to pokušali i mi mislimo da treba da se održe, a poslije će da ispadne da su drugi krivi što ne može da se održe. Oni to odlično znaju i možda su i prihvatili da se ti izbori ne održe", ističe Trajkovćeva.

I Ilir Deda, direktor KIPRED-a vjeruje da se lokalni izbori neće održati na Kosovu.

"Ja ne vjerujem da će Srbija organizovati lokalne izbore na Kosovu. Oni su lijepo stvorili otklon, da kažu da međunarodna zajednica to ne dopušta i onda će kao poštovati Rezoluciju 1244. Znači, to je samo zamagljivanje srpske javnosti", smatra Deda.

Gosti emisije složili su se da Priština nema kapaciteta da brine o ljudima koji su zaposleni u paralelnim lokalnim samoupravama koje finasira Beograd, ukoliko se one ukinu.

"To će izazvati suštinski nove sukobe i animozitete, egzistencija je svima ugrožena. Jer mnogo je Albanaca koji nemaju da jedu, a mnogo je i Srba koji nemaju da jedu".

Sagovornici su kao glavnu zamerku izneli to što pregovarači Srbije i Kosova nisu građanima u potpunosti objasnili o čemu su se u Briselu dogovarali tokom dijaloga.

Trakovićeva i Deda su posebno nezadovlji sporazumom o slobodi kretanja koji građanima nije doneo boljitak već samo visoke takse za putovanje.
 
"Gospođa Edita Tahiri nikako da dođe do Skupštine da informiše poslanike šta se u stvari to dogovara, a da ne govorimo da na sajtu Vlade Kosova niko ne može da vidi šta se tamo neko dogovorio. Ako je tehnički proces onda to treba da bude sve javno", smatra Ilir Deda.