Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček smatra da dobijanje datuma za početak pregovora o pristupanju Srbije EU sada mora biti uslovljeno daljim napretkom u odnosu sa Kosovom.


- Evropski komesar Štefan File po tom pitanju je jasan. Nadam se da će i Beč povećati pritisak na Srbiju i jasno staviti do znanja da bez odlučujućeg poboljšanja odnosa sa Kosovom nema početka pregovora - navela je Lunačekova u autorskom tekstu objavljenom u bečkom dnevniku "Prese".

Lunačekova napominje da "kompromis na koji je natjeran Beograd pokazuje da je bilo ispravno što je Savjet EU u decembru prošle godine odgodio odluku o statusu kandidata Srbije za prolećno zasjedanje".
Ona smatra da na "normalizaciju odnosa sa Kosovom" mora biti natereno i onih pet zemalja EU koje nisu priznale njegovu nezavisnost.

Austrija, zajedno sa 21 članicom koje su priznale nezavisnost Kosova mora vršiti snažniji pritisak na Grčku, Kipar, Slovačku, Rumuniju i Španiju, podvukla je ona.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo ocjenila je da "zvezdica" i fusnota pored naziva "Kosovo", prilikom regionalnog predstavljanja Kosova, što je dogovoreno u prethodnoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, predstavljaju "svjetlost na kraju tunela u procesu približavanja Beograda i Prištine".

- Fusnota je nedavno utabala put Srbiji ka statusu kandidata i omogućila početak izrade studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, kao prvi korak u pravcu približavanja Uniji - ocjenila je ona.
Lunačekova je ukazala da je opozicija i u Beogradu i u Prištini zbog tog dogovora vlast optužila za izdaju.

- "U Srbiji se fusnota kritikuje za de fakto priznanje Kosova. Na Kosovu se vlasti optužuju da istom fusnotom dovode u pitanje nezavisnost. Ja zvezdicu smatram očekivanim svjetlom na kraju tunela u zastajućem procesu približavanja Srbije i Kosova - istakla je ona.

Prema njenim riječima fusnota dozvoljava "dva tona i dva signala", ističući da je odlučujuće, međutim da se time omogućava da konačno predstavnik kosovskih institucija samostalno, i ravnopravno, bez reference na UNMIK, učestvuje na regionalnim skupovima.

Austrijska političarka u tome vidi "dugo isčekivan korak za Kosovo u pravcu člana međunarodne zajednice".

Izvor: Blic.rs