Izaslanik Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Jelko Kacin izjavio je u srijedu da je iz Bruxellesa poslato toliko jasnih poruka o očekivanjima Evropske unije (EU) kada je u pitanju eventualno dobijanje datuma za početak pregovora, koje govore o tome da se Srbija mora dokazati na djelima, a ne na riječima.

On je rekao da za Bruxelles neće biti problem to što je Srbija 13. marta raspisala lokalne izbore na Kosovu, ali će biti problem ako oni budu održani.

- Mislim da Kosovo više ne smije biti talac Srbije i da je dogovor, koji je rezultat dijaloga između Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima veliki korak dalje. Ali ova odluka je, po mom mišljenju, donijeta u predizbornoj groznici i ja je kao takvu i shvatam. Vidjećemo dokle će u tom pravcu i dogurati, ako smijem tako reći, kazao je Kacin u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

On je rekao da će Srbija svojim djelima u roku od naredna dva mjeseca pokazati koliko je posvećena traženju datuma za početak pregovora za članstvo u EU.

- Kada izbori budu završeni formiraće se koalicija, a zatim i vlada, pa će demokratske institucije Srbije morati da zauzmu stav oko svih događaja koji su se desili u bliskoj prošlosti, istakao je Kacin.