Predstavnici političkih stranaka u Skupštini Kosova su izjavili da ukoliko sjever uđe u dijalog, situacija u zemlji bi mogla eskalirati, prenosi RTK.

Poslanici pozicije i opozicije rekli su da se Vlada treba odreći ustupaka u pregovorima u Bruxellesu. Reakcije političkih stranaka dolaze nakon izjave komandanta KFOR-a Erharda Drewes da je za sjever potrebno samo jedno političko rješenje.

Nisu samo opozicioni poslanici koji se protive dijalogu u Bruxellesu, pozivajući Vladu da prekine sa ustupcima u dijlogu sa Srbijom. Čak je i poslanik PDK, Nait Hasani, rekao svome šefu Hashimç Thaçiju da ukoliko misli da političkim pregovorima riješi pitanje sjevera, on će ponovno započeti rat na Kosovu.

"Izjave KFOR-a i EULEX-a su jadne. Izjave Roberta Coopera pokazuju da mi nikada nismo imali tehničke razgovore sa Srbijom. To pokazuje da nismo imali istinsku nezavisnost. Mi smo imali jednu nekontrolisanu nezavisnost ali uništenu. Mi smo samo imali zadovoljenje želja nekih ljudi. Oni koji misle da politički pregovori mogu riješiti pitanje sjevera griješe i započinju novi rat na Kosovu", rekao je Hasani.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK), Teuta Sahatqiu, rekla je da će Vlada  sada razgovarati i o sjever nastavljajući da trguje na štetu suvereniteta Kosova.

"Nažalost, nakon fusnote, Vlada sada ulazi u pregovore za sjever, dajući ustupke jedna za drugim i ugrožavajući suverenitet države", rekla je Sahatqiu.

Dok je s druge strane, Liburn Aliu, iz Pokreta Samoopredjeljenje, rekao je da se pregovori trebaju prekinuti.