Međunarodni civilni predstavnik i specijalni izaslanik Eu za Kosovo Peter Feith i Vlada Kosova su oštro osudile skrnavljenje groba jedne žene srpske nacionalnosti na gradskom groblju u Gnjilanu. i ocjenili da se radi o vandalskom i kriminalnom aktu.

"Ovo je štetat i destruktivan čin. Bilo da je kakav motiv, kriminalan, etnički ili vjerski, on zaslužuje maksimalno moguću kzanu. Akt ovakve vrste šteti kosovskom društvu i njegovoj demokraciji", kazao je Feith.

"Neću da kažem koliko je potrebno čuvati i poštovati obrede, mjesta i kulturnu baštinu svake zajednice. Pozivam odgovorne vlasti  da udvostruče svoje napore za zaštitu i obnovu pravoslavnih srpskih grobalja na čitavom Kosovu", potencirao je Feith.

On je dalje kazao da očekuje detaljnu istragu od kosovske policije i drugih odgovornih institucija sa ciljem da se počinioc izvede pred licem pravde.

"Svaka zajednica treba da zna da uživa podršku kosovskih institucija i da su jednako zaštićeni svi građani na osnovu njihovih zakona", zaključio je Feith.

I vlada Kosova je osudila skrnavljenje groba srpske nacionalnosti, Živke Jovanović na gradskom groblju u Gnjilane.

"Vlada Kosova sa velikim uznemirenjem je primila vijest o ružnom i kukavičkom aktu skrnavljenja groba pokojne stanovnice Kosova, srpske nacionalnosti Živke Jovanović u gradskom groblju u Gnjilanu", navodi se u saopštenju.

Vlada je pozvala nadliježne da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se razjasnio taj kriminalni akt i da se njegovi izvršioci nađu pred licem pravde i dobiju zasluženu kaznu.

"Vlada još jednom ponavlja svoje angažovanje na poštovanju prava svih zajednica koje žive na Kosovu sa posebnim akcentom na srpsku zajednicu, prava koja su garantovana Ustavom Kosova i svim njenim zakonima", saopšteno je.

Navodi se da vlada ističe svoje stalno opredjeljenje da svaka zajednica na Kosovu uživa ravnopravnu zaštitu institucija i zakona zemlje.

"Vlada ocjenjuje da nikako ne treba dozvoliti da se ovaj akt zloupotrebljava od bilo koga za 'niske političke ciljeve', zaključuje se u saopštenju Vlade Kosova.

Kosovska policija je potvrdila da je oskrnavljen grob žene koja je prije dva dana sahranjena na groblju u Gnjilanu i navela da je istraga u toku.

Porodica Živke Jovanović juče ujutro zatekla je otkopan grob i izvađene stvari iz sanduka, nakon čega je tijelo prebacila na groblje u selu Koretište, gdje je juče ponovo sahranjena.