Albanski predsednik Bamir Topi rekao je tokom razgovora koje je obavio u utorak sa predsednikom Slovenije Danilom Tirkom da se Albanija ne zalaže za ujedinjenje sa Kosovom u jednu državu, navodi se u saopštenju iz Tirkovog kabineta.

U saopštenju se dodaje da je Topi rekao "da su ga novinari u prošlosti već pitali da li se zalaže za ujedinjenje Albanije i Kosova, što je on odbacio rečima da će dve države u budućnosti biti zajedno u okviru NATO-a i EU".

Tirk je ocenio da je "suverenost Kosova element stabilnosti na Balkanu, a put do toga je jačanje institucija pravne države na Kosovu".

Topi i Tirk su razgovarali i o situaciji u regionu, a slovenački predsednik je naglasio "važnost prevazilaženja starih ideologija velikih država", kao i ulogu Albanije u "afirmaciji suverenosti i multietničnosti država u kojima žive Albanci".

Albanski predsednik trenutno boravi u dvodnevnoj poseti Sloveniji. U utorak se takođe susreo sa premijerom Slovenije Borutom Pahorom, predsednikom parlamenta Pavelom Gantarom i gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Topi i Tirk će se u sredu na Brdu kod Kranja obratiti učesnicima albansko-slovenačke poslovne konferencije, u okviru koje je najavljeno potpisivanje sporazum o saradnji privrednih komora dve države.