Visoka predstavnica EU Catherine Ahton i evropski komesar za proširenje Stefan Fule izjavili da je dogovor timova Prištine i Beograda veliki korak naprijed.
Dogovor je naročito dobrodošao, dodali su oni, tako što će komisija predložiti početak studije izvodljivosti za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU.

"Ovi sporazumi predstavljaju veliki korak napred i važni su ne samo za Kosovo i Srbiju nego za stabilnost cijelog regiona i EU", ističe se u saopštenju.

"Oni (dogovori) su važni ne samo za Kosovo i Srbiju već takođe za stabilnost regiona i prema tome i za Evropsku uniju", dodaje se u saopštenju, u kom se takođe podsjeća da su zemlje članice EU podržale rezoluciju Generalne skupštine UN u septembru 2010. prema kojoj je pokrenut dijalog između Prištine i Beograda, čiji je cilj da se pomogne objema stranama da napreduju na putu ka Evropi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Catherine Ahton je u ovom kontekstu naglasila da želi da "čestita objema stranama na ovim značajnim sporazumima".

"Jedan sporazum stavlja u operacioni oblik sporazum o integrisanom upravljanju prelaza, a drugi konsoliduje regionalnu saradnju i osigurava da su svi predstavljeni na odgovarajući način. Oba predstavljaju nove korake na evropskom putu", navodi se u saopštenju.

Ashtonova je posebno dodala da su što se tiče Srbije ovi sporazumi o regionalnoj saradnji i upravljanju prelazima "posebno dobrodošli imajući u vidu razmatranje Savjeta iduće nedjelje o statusu kandidata za Srbiju".

Kosovu kao "nagrada" Studija o izvodljivosti

Za Kosovo ovo je važno pošto čini da Kosovo učestvuje punopravno na regionalnim skupovima i dozvoljava mu dalji napredak u ugovornim odnosima sa EU. "Kosovo će na taj način pratiti isti evropski put kao svi drugi na Zapadnom Balkanu u skladu s njegovom evropskom perspektivom", navela Catherine Ahton u saopštenju.

Ona je istakla da u tom svetlu "Evropska komisija predlaže da se pokrene studija izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU".

Fule je posebno podvukao da postignut sporazum pokazuje "posvećenost obje strane njihovom zajedničkoj evropskoj budućnost".

"Današnji sporazum takođe jača regionalnu saradnju, dobrosusjedske odnose i agendu za proširenje u regionu Zapadnog Balkana", istakao je Fule u saopštenju.

Visoki zvaničnici EU su, takođe, rekli da će Kosovo od sada imati istu evropsku perspektivu kao i drugi u regionu i s tim u vezi predložili početak izrade Studije o izvodljivosti.