Zamjenik međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu Christopher Roen ponovio je da srpske bezbjednosne strukture treba da se povuku sa Kosova.

On je dodao da takve institucije nisu ni predviđene Rezolucijom 1244.

Roen, američki diplomata, rekao je u razgovoru sa novinarima iz Beograda da pojedini policajci primaju plate iz Beograda i da je njihovo djelovanje problematično.

Zamjenik međunarodnog civilnog predstavnika nije želeo dodatno da govori o postojanju srpskih bezbjednosnih snaga na Kosovu. Beograd negira postojanje takvih snaga.

Roen je, međutim, kazao da na Kosovu treba da opstanu obrazovni i zdravstveni sistemi u srpskim zajednicama, ali da moraju da budu transparentno finansirani i da u njihovom održavanju Srbija mora da sarađuje sa kosovskim institucijama.

Prema njegovim riječima, podrška za te institucije mora ići preko kosovskih organa, a ne preko struktura Srbije na Kosovu.

Roen je zatražio i da se rasforimiraju opštinske strukture Srbije na sjeveru Kosova kako više ne bi postojale paralelne strukture i dodao da je najbolje rješenje za sjever Kosova Ahtisaarijev plan.