Snijeg koji je neprestano padao danima prouzrokovao je zagađenje pijaće vode u većini ruralnih mjesta širom Kosova, saopštili su iz Nacionalnog zdravstvenog instituta.

Zdravstveni službenici navode da su oko 50 posto prelaznih bolesti na Kosovu rezultat slabog kvaliteta vode.

Oko 30 posto građana na Kosovu ne snabdjeva se vodom iz javnog vodovoda, gdje se inače kontroliše kvalitet vode, dok je samo četiri posto sela priključeno vodovod koji Kosovo snabdjeva pijaćom vodom.

“Na osnovu podataka iz uzoraka sa ruralnih područja, 70 posto ove vode je zagađeno bakterijski, a 30 posto hemijski. Ta voda nije pijaća”, kaže epidemolog Burbuqe Nushi iz Nacionalnog zdravstvenog instituta.

Ona je dodala da rizik od širenja epidemije prouzrokovane konzumiranjem nečiste vode postoji samo u ruralnim mestima, pošto se ti stanovnici vodom snabdjevaju uglavnom iz otvorenih bunara.

Stanje u gradovima je, međutim, drugačije pošto se gradovi na Kosovu snabdjevaju vodom iz javnog vodovoda, tako da je ona pod kontrolom, izjavio je Sabit Bajqinovci, direktor Nacionalnog zdravstvenog instituta.

”U objektima centralnog snabdjevanja pijaćom vodom na Kosovu vrši se bakteriološka i hemijska kontrola. Voda je pijaća i pod potpunom kontrolom, tako da nema indikacija zagađenosti“, kazao je on, dodajući da su su stanovnicima u ruralnim mjestima data potrebna upustva ukoliko dođe do poplava zbog posljedice topljenja snijega.

Ministar zdravstva Ferid Agani je potvrdio da je pitanje kvaliteta pijaće vode pomenuto i u Izvještaju o napretku Evropske komisije, gdje se ističe da je nezadovoljavajuće i pored brojnih napora na tom planu.

Međutim, EU u saradnji sa domaćim institucijama radi na tome da se do 2020. godine svim mjestima na Kosovu omogući snabdjevanje pijaćom vodom.

RSE