Glasnogovornica šefice evropske diplomatije Catherine Ashton, Maja Kocijančić, potvrdila je za RSE da je u Briselu postugnut dogovor Prištine i Beograda o regionalnom predstavljanju Kosova.

"Mogu potvrditi da je danas poslije dva i po dana u dijalogu između Beograda i Prištine postignut dogovor o regionalnoj saradnji i formula koja je usvojena je da će ime Kosovo biti upotrebljeno sa fusnotom koja kaže da je ta oznaka bez prejudiciranja pozicije oko statusa i u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti", kazala je Kocijančić za RSE.

Kocijančić je novinarima u Briselu kazala da će "postignuti sporazum omogućiti Kosovu da učestvuje na sastancima, samo potpisuje ugovore i govori u svoje ime na svim regionalnim sastancima."

Timovi Beograda i Prištine postigli su i dogovor o integrisanom upravljanju granicom, saopštila je Kancelarija posrednika EU u Roberta Coopera.

12:42 Izvori lista Gazeta Express su otkrili sadržaj fusnote, o kojoj su se strane dogovorile u Briselu.

"Bez predrasuda o pozicioniranju strana za status, u skladu sa Rezolucijom 1244 i Mišljenjem međunarodnog suda pravde o Deklararaciji nezavinsosti Kosova", je formulacija fusnote, sa kojom će Kosovo biti predstavljeno na regionalnim forumima.

Očekuje se da će pregovaračke strane uskoro izaći sa svojim izjavama o postignumom sporazumu.

11:43 Delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, javljaju agencije.

Kako prenose agencije, iz izvora Evropske unije u Briselu, delegacije Beograda i Prištine postigle su dogovor o obje teme pregovora - regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima.

Prije toga izvori iz Evropske komisije, prenijele su agencije, da je dogovor oko regionalnog predstavljanja Kosova skoro postignut. Izvori iz Evropske komisije dodali su da je ostalo još samo da se usaglase neke tačke oko integrisane kontrole graničnih prelaza.

"Sinoć smo bili veoma blizu povoljnog rješenja", rekao je evropski zvaničnik blisko upućen u tok dijaloga i izrazio očekivanja da će sporazum biti postignut tokom sljedećih nekoliko sati.

Pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU su veoma napeti, a postizanje sporazuma o regionalnom predstavljanju Prištine bi mnogo donijelo objema stranama, piše londonski "Economist".

Za Beograd to je uslov da dobije status kandidata za članstvo u EU, "što je vrijedna nagrada," a Kosovu bi omogućilo da pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost više nemaju primjedbe na saradnju EU sa Prištinom.
 
Najnovija runda pregovora Beograda i Prištine počela je u srijedu, a nastavljena u četvrtak. Od ishoda razgovora umnogome zavisi da li će Srbiji u martu biti dodjeljen status kandidata za članstvo u EU.