Dokument o opredjeljenosti za dobrosusjedske odnose

Opredjeljenost Srbije za proces evrointegracija i njena okrenutost Zapadu ublažili su tonove i relaksirali odnose sa Kosovom.

To su ocjenili analitičari sa Kosova za regionalni portal Nezavisna balkanska novinska agencija.
Odnosi Srbije sa Kosovom nazivaju se "dobrosusjedskim", što je sadržano i u dokumentu sa nedavno održanog sastanka ministara spoljnih poslova i saobraćaja Zapadnobalkanske šestorke, navodi IBNA.
Portal dodaje da se u preambuli zajedničke deklaracije "potvrđuje opredjeljnost za dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i evropske integracije". 
Analitičar Nexhmedin Spahiu rekao je za IBNA da je do priznanja Kosova kao susjedne zemlje u Srbiji došlo kao rezultat ublažavanja tonova i okrenutosti Beograda Zapadu. 
"Prisustvo srpskih ministara na balkanskoj regionalnoj konferenciji u Prištini pokazuje omekšavanje tonova Beograda prema Kosovu. Važno je takođe naglasiti da Srbija odnedavno ne vidi drugu alternativu osim integracije u evroatlantske strukture i želi da bude dio projekata koji vode širenju EU na Zapadni Balkan", rekao je Spahiu. 
I politički analitičar Fatos Rushiti ocjenio je za IBNA da je proces evrointegracije koji Srbija pomno slijedi doveo do relaksacije odnosa sa Kosovom dodajući da i EU i SAD "čekaju da vide praktične rezultate njenog ozbiljnog pristupa prema Kosovu". 
Spahiu je rekao i da je sporazum Srbije i Kosova i dalje mrtvo slovo na papiru jer "Srbija i dalje djeluje na Kosovu sa starim mehanizmima i bez kreativnog pristupa". 
IBNA ističe da je sastanak Zapadnobalkanske šestorke koji je održan krajem marta prvi regionalni sastank na visokom nivou na Kosovu na koji su došli i visoki zvaničnici iz Srbije i podsjeća da je EU riješila da uloži milijardu eura u zajedničke projekte u saobraćaju i infrastrukturi. 
Sastanak u Prištini nastavak je Berlinskog procesa pokrenutog prošlog ljeta na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel. 
Na njemu su učestvovali ministri spoljnih poslova i saobraćaja Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.