Stroža kontrola na granicama Schengena

Ministri unutrašnjih poslova zemalja Evropske unije u četvrtak su u Briselu donijeli odluku o znatno strožoj kontroli isprava putnika na granicama EU i ulaska u zonu Schengena, u cilju suzbijanja terorizma i pojačanog priliva ileganih imigranata, u posljednje vrijeme takođe sa Zapadnog Balkana i naročito Kosova.

To je saopštio predsjedavajući zasjedanja, letonski ministar unutrašnjih poslova Rihards Kozlovskis, koji je prenio da će i državljani članica EU biti strožije nadzirani i da, uz provjeru putnih isprava, od juna na graničnim prijelazima takođe mogu biti provereni pasoši ili lične karte, "ako postoje naznake opasnosti" za bezbjednost EU.
Zajednički spisak ovih povjerljivih "naznaka opasnosti" će utvrditi države Unije.
U internom dokumentu zasjedanja ministara EU se navodi da je "na spektakularan način uvećan broj imigranata s Kosova koji prodiru na teritoriju EU" i da su mađarske vlasti saopštile da ilegalni kosovski imigranti čine trećinu svih lica koja ilegalno ulaze u EU.
"To ima posljedice po režime azila u drugim državama EU, prije svega u Nemačkoj i Austriji", dodaje se u dokumentu.
Na molbu agencije Beta da objasni da li to znači promjenu za državljane zemalja Zapadnog Balkana koji mogu bez viza putovati u EU, ministar Kozlovskis je predočio da će biti u potpunosti iskorišćene postojeće mogućnosti za nadzor šengenskih granica.
Letonski ministar je dodao da će se koristiti šengenske i sve druge baze podataka za provjeru identiteta lica, uključujući poverljive "naznake opasnosti" ako se ispostavi da je potrebno.
On je upozorio i da postoje razne prijetnje terorističkih napada u zemljama EU i podvukao da će za evropsku dvadesetosmoricu od ključne važnosti biti kako razmjena, tako i analiza obavještanjih informacija o tim prijetnjama.
U zaključcima zasedanja ministara unutrašnjih poslova Unije se navodi da će zato biti veoma ojačana i bolje osposobljena policijska struktura EU Eupol, kao i mehanizam nadzora spoljnih granica EU Fronteks "s ciljem da se uhvati u koštac s glavnim izazovima vezanim za pitanja azila i migracije".
Savjet ministara EU takodje je odlučio da se daju veća sredstva i ovlašćenja policijskim i vojnim snagama na jugu Evrope radi suzbijanja sve većeg priliva ilegalnih imigranata preko Sredozemnog mora iz Afrike, Sirije, Iraka i drugih zemalja.