Obamina čestitka nezavisnom Kosovu

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je stanovnicima i predsjednici Kosova Atifeti Jahjagi sedam godina od proglašenja nezavisnosti.

"Povodom sedme godišnjice - 17. februara, primite moje čestitke Vi i građani Kosova. Iz godine u godinu nastavljam da se impresioniram napretkom Kosova kao suverene i multietničke demokratije. Historijski parlamentarni izbori, održani juna prošle godine, su potvrdili angažovanje u demokratskim procesima na cijelom Kosovu", naveo je Obama u čestitki.
Predsjednik SAD je čestitao Jahjagi na liderstvu i odlučnosti u radu sa političkim faktorima tokom dugog procesa formiranja vlade. 
"Sa dobrodošlicom čekamo i podržavamo integraciju Kosova u međunarodnu zajednicu. Sa dobrodošlicom prihvatamo konkurenciju među saveznicima sa Kosova na budućim Olimpijskim igrama", naveo je Obama. 
SAD takođe, kako je kazao, podržavaju i cijene podršku Kosova međunarodnoj koaliciji u borbi protiv Islamske države, kao i "snažno angažovanje u borbi protiv terorizma i ekstremizma". 
SAD podržavaju napredak Kosova na putu evroatlanskih integracija u izgradnji svijetle budućnosti za sve njene građane, navodi se u čestitki.