Sljedeće godine u Briselu očekuje se početak političkog dijaloga Prištine i Beograda, piše list "Koha ditore". Razgovor o političkim pitanjima počinje kada budu usaglašeni stavovi oko pitanja telekomunikacija, električne energije i predstavljanja Kosova na međunarodnim inicijativama.

Prištinu i Beograd sljedeće godine očekuje početak političkog dijaloga, a prije toga, do kraja ove godine u Briselu će biti saopšteno da je završen dijalog o tehničkim pitanjima, prenosi danas list "Koha ditore".

"Robert Cooper će objaviti da je završen tehnički dijalog najdalje do kraja ove godine i da će politički dijalog početi odmah poslije izbora u Srbiji koji će biti održani u aprilu", rekao je anonimno za list visoki evropski zvaničnik.

Dijalog Prištine i Beograda sljedeće godine, biće potpuno različit od ovog koji se trenutno vodi u Briselu. Prethodno, dijalog između Edite Tahiri i Borislava Stefanovića će, po izvorima lista biti završen nakon što Kosovo i Srbija dođu do dogovora oko pitanja telekomunikacija, električne energije, predstavljanja Kosova u međunarodnim inicijativama i univerzitetskih diploma.

Osim do sada otvorenih tema, ukoliko dvije strane budu konstruktivne, neki zaključak moći će da bude postignut i po pitanju saradnje u železničkom saobraćaju, ali je opšti zaključak da su do sada postignuti sporazumi "probili led i otvorili prostor za pravi dijalog".

Početak dijaloga "sa velikim D" je zvanično potvrdio i francuski ambasador na Kosovu Jean-Fransoa Fitou.

On je u razgovoru za "Koha Ditore", rekao da će politički dijalog služiti za definisanje odnosa i načina na koji će Kosovo i Srbija živjeti zajedno u Evropskoj uniji.

Francuski diplomata nije želeo da komentariše druge detalje oko vremena početka političkog dijaloga, ali je potvrdio da će se prema njegovim saznanjima to relativno skoro desiti.