Al-Qaida objavila snimak sa govorom novog vođe Aymana al-Zawahirija, a sadrži i poruku Osame bin Ladena američkom narodu.

Al-Qaida je, obilježavajući 10. godišnjicu napada na SAD 11. septembra, objavila snimak na kojem govori novi vođa te organizacije Ayman al-Zawahiri, a sadrži i poruku ubijenog lidera Osame bin Ladena američkom narodu.

Snimak dug 62 minuta, nazvan "Svitanje predstojeće pobjede", postavljen je u ponedjeljak na web sajtovima džihadista, saopštila je danas američka grupa koja prati njihova saopštenja " SITE Intelligence".

Bin Laden je upozorio Amerikance da ne postanu robovi pod kontrolom velikih korporacija i "jevrejskog novčanog kapitala", prenele su agencije.

Bivši vođa Al-Qaide preporučio je Amerikancima da pročitaju knjigu "Obamin rat" Boba Woodwarda, u kojoj se opisuju polemike oko donošenja odluka u američkoj vojsci, dodajući da je slogan kampanje predsjednika SAD Baracka Obame "Da, mi možemo" neistinit.

Zavahiri je u audio poruci pozdravio revolucije "arapskog proleća", a na snimku je prikazana samo njegova fotografija.

"Zawahiri je rekao da, nasuprot izvještajima medija, Al-Qaida podržava revolucije i nada se da će biti uspostavljen istinski Islam i vladavina na osnovu šerijata", navela je grupa SITE.

Narodne revolucije su, kako je kazao, oblik poraza za SAD, kao što su i napadi 11. septembra i njihov neuspjeh u Avganistanu i Iraku, izjavio je Zawahiri.

On je naglasio da SAD negiraju činjenicu da se ne bore protiv pojedinaca ili grupa, nego protiv cijele muslimanske zajednice.

Najtraženiji čovjek u Vašingtonu je govorio o događajima tokom prethodne godine, uključujući smrt Bin Ladena, koga je poslije njegovog ubistva zamjenio na čelu Al-Qaide.