I premijer Kosova Hashim Thaçi uputio je poruku povodom desetogodišnjice terorističkih napada na Sjedinjene američke države u kojoj se kaže da su napadi terorista 11. septembra 2001. bili jedan od najtragičnijih događaja koji je pogodio američki narod i čitav demokratski svijet.

"Napadi  11. septembra potvrđuju veliki duh američke nacije da se suoči sa tragedijom", kaže se u poruci premijera Kosova.

"Danas, poslije 10 godina, Sjedinjene države izašle su snažnije nasuprot snagama organiziranih terorista, dokazujući superiornost u odnosu na demokratske i slobodarske vrijednosti, povećavši geografski i politički prostor demokratskom društvu", kazao je Thaçi.

On je dodao da su se građani i institucije Kosova prije 10 godina solidarisali sa Sjedinjenim američkim državama, podsjetivši se na ozbiljan napad na prijateljsku državu, koja je dala značajan doprinos slobodi naše domovine.

"Građani Kosova su zauvijek zahvalni Sjedinjenim državama za pruženu pomoć na putu slobode i izgradnje demokracije u našoj novoj državi", kazao je premijer Kosova.