Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova na Kosovu ima nekoliko stotina hiljada komada lakog naoružanja, dakle pištolja, poluautomatskih i automatskih pušaka, najviše kalašnjikova čija se brojka ne smanjuije ni 10 godina nakon završetka rata.

- Pretpostavlja se da na Kosovu ima oko 400 hiljada komada lakog naoružanja. Od toga 317 hiljada komada je kod građana ilegalno.

U momentu kada je izrečena ova procjena kosovski zvaničnici nisu htjeli da je ptihvate  jer od 1999-te, kada je sklopljen spoarazum između OVK i KFOR-a, u više navrata je bilo akcija dobrovoljne predaje oružja i tada je predato oko 10 hiljada komada oružja i pet miliona komada municije – kaže Kadrush Kuliqi iz ovog ministarstva.

On podsjeća da je od tada bilo tri amnestije za one koji dobrovoljno predaju oružje od strane KFOR-a te UNDIP-a, ali su sve tri bile neuspješne zbog nerešenog statusa Kosova.

Sve ovo vrijeme broj naoružanja nije smanjen i ako prema zvaničnim podacima policija godišnje zapleni oko dvije hiljade komada raznoraznog oružja.

Kuliqi tvrdi da je Kosovo tarnzitna zemlja preko koje se krijumčari najčešće u torbama i prtljagu prenose oružje jer je i dalje na snazi odredba UN o embargo na oružje, a ovdje nema fabrike za naoružanje osim jedne koja je bila u Srbici za proizvodnju lovačke municije.

Što se tiče novog oružja, precizira Kuliqi, najveći broj dolazi iz Srbije i to iz fabrike “Crvena zastava” u Kragujevcu.

Od pomenutih 400 hiljada komada naoružanja zna se samo manji dio ko ga poseduje.

- Cifra od 33 do 40 hiljada komada oružja nalazi se u rukama građana  koji uredno imaju dozvolu, a to su najviše lovci i  manji broj biznismena, 40 hiljada se nelazi po bezbjednosnim agencijama računajući KFOR i policiju a sada i manji broj i Bezbjednosne snage Kosova.

Ima i onih poput Nehata Bashe, bivšeg visokog oficira JNA, zatim OVK te zaštitnog korpusa Kosova a sada direktora za bezbjednost u opštini Prizren koji smatra da je broj lakog naoružanja u ilegalnom posjedu i nekoliko puta veći i “ima ga oko million komada” što predstavlja veliku opasnost po bezbjednost građana.

Kosovske vlasti su zbog svega ovoga rešile su da stanu na put ilegalnom posjedovanju oružja. Novi zakon  o oružju, usvojen 17. septembra prošle godine  a treba da stupi na snagu možda već u februaru, predviđa uslove za kupovinu, posjedovanje, čuvanje, proizvodnju, repariranje, prodaju, transport i uvoz oružja od fizičkih i pravnih lica unutar Kosova.

Oni koji ga krše suočiće se sa veoma rigoroznim kaznama koje se kreću od 250 do sto hiljada eura za izvoz i uvoz, ali za svaki prekršaj zakonom je predviđena odgovarajuća kazna. 

R.A.