101-godišnjica nezavisnosti Albanije

Albanci danas brojnim manifestacijama proslavljaju Dan zastave - najveći dan u svojoj historiji, kada je prije 101 godine u Vlori 28. novembra održana Skupština Vlore i gdje je u kući Xhemila Vlore postavljena nacionalna zastava kao simbol osnivanja države Albanije.

U Albanija, na Kosovu, u područjima nastanjenim Albancima u Makedoniji, Crnoj Gori, Preševskoj dolini i u dijaspori brojnim kulturnim manifestacijama obilježava se ovaj nacionalni praznik Albanaca.
Glavna manifestacija će se održati u Vlori kojoj će prisustvovati najviši predstavnici državnog rukovodstva Albanije, predsjednik Bujar Nishani, premijer Edi Rama i predsjednik Skupštine Albanije Ilir Meta.
Povodom godišnjice nezavisnosti Albanije predsjednik Albanije Bujar Nishani primio je čestitke od najviših svjetskih lidera, predsjednika SAD-a Baracka Obame, predsjednika Njemačke Joachima Gaucka, Austrije Heinza Fischera, Izraela Shimona Peresa, predsjednika Švicarske Uelia Maurera kao i od predsjednice Kosova Atifete Jahjaga, dok je premijer Hashim Thaçi Dan nezavisnosti čestitao svom kolegi premijeru Albanije Ediju Rami.
Info-ks.net portal želi svim Albancima sretan nacionalni praznik "Dan zastave"!