Poslanici Evropskog Parlamenta Ulrike Lunacek, Tanja Fajon i Hannes Swoboda pozvali su Europsku uniju da započne proces liberalizacije viznog režima za Kosovo bez odgađanja.

Oni su zatražili od predsjedavajuće Mađarske, da Vijeće Ministara razmotri ovaj problem na sjednici 12. maja, prenosi Express.

"S obzirom na snažnu posvećenost Mađarskog predsjedništva za europske integracije Zapadnog Balkana, mi tražimo od vas kao Predsjedavajuće Vijeća da pozovete zemlje članice da više ne odugovlače proces liberalizacije viza sa Kosovom i otvore dijalog  o vizama što je prije moguće. Mi ćemo biti zahvalni ako sadržaj ovoga pisma predstavite svim zemljama čanicama, prije početka sastanka Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove koja će se održati 12. maja", navodi se u pismu Europskih parlamentaraca, koje je obezbjedilo ovaj dnevni list.

Luancek, Fajon i Swoboda su takođe zatražili i da Europska komisija odmah pripremi kriterije koje Kosovo mora ispuniti kako bi dobilo putovanje bez viza u državama članicama EU.