Pokret FOL je danas objavio pet izjava za političara koje su ocjenjene kao izjave koje nisu u skladu sa istinom. Pretenzije premijera Kosova Hashima Thaçija da su mediji na Kosovu najslobodniji u regionu je ocjenjena kao neistinita jer nije u skladu sa izvještajem Freedom Housa za 2009. i 2010. godinu koji Kosovo stavljaju u red najlošijih u regionu. Takođe je gospodin Thaç u istoj emisiji obećao skidanje TVSH-a za medije od janura 2011. godine, ali FOL je ocjenila i ovo obećanje neispunjenim jer mediji i dalje nastavljaju da plaćaju TVSH.

Drugi lider koji je ocjenjen na Ljestvici istine je i Isa Mustafa za njegovu izjavu "da gospodinu Thaçiju nikada neće dati ruku". I ova izjava je ocjenjena kao neistinita bazirajući se na sporazum koji je on postigao sa Premijerom Thaçijem (kako je rekao) za pronalaženje izlaza iz institucionalne krize, za Predsjednika zemlje, za promjene Ustava, kao i za promjene izbornog zakona.

Naredna u nizu na Ljestvici istine su i dvije izjave Behgjeta Pacollija, jedna kao Predsjednik AKT-a a druga kao Predsjednik Kosova. Obećanje gospodina Pacollija tokom izborne kampanje da će smanjiti broj ministarstava, na početku na 11  a kasnije na 6, je ocjenjena kao prekršeno obećanje ili pak protivno onom štos e zadnjih sedmica dešavalo. Kada je zbog koalicije Vlada povećala broj ministarstava na 18, a kasnije kako bi povećala učešće AKR-a u Vladi on je zatražio i još jedno ministarstvo, te ih je sada 19.

/Indeksonline/
{jcomments on}