Zapadne ankete predviđaju malu izlaznost na lokalne izbore koji će se održati 15. novembra na Kosovu.

Prema nekim međunarodnim istraživanjima, koje se odnose na dnevnik Zëri, kada bi se lokalni izbori održali krajem septembra,tada bi izlaznost birača na izborima bila ispod 40%.

Ovaj postotak bi bio čak i niži od onoga u novembru 2007., kada je, prema službenim podacima na izborima izašlo svega 42% od ukupnih birača.

Prema tim izvješćima, kod većinskog albanskog naroda, preovladava dojam da promjene na domaćoj političkoj sceni neće se dogoditi tako brzo, putem glasovanja, dok kod srpske zajednice, koja ima značajan broj glasova, vjerojatno će se dogoditi bojkot izbora.

Međutim, kada su u pitanju albanski birači, kaže se da se situacija može promijeniti u narednih nekoliko sedmica, ovisno o kvalitetu predizborne kampanje stranaka, kao i debata između glavnih kandidata za najvažnije pozicije, pozicije predsjednika opština.

Popis birača za lokalne izbore 15. novembra 2009. će doći do cifre od 1,6 miliona građana sa pravom glasa, što je najveći broj od oktobra 2000, kada su po prvi put održani slobodni i demokratski izbori na Kosovu.

U raspravi organiziranoj u petak u Medija centru u Čaglavici, premijer Hashim Thaqi i specijalni izaslanik EU, Pieter Feith, pozvali su sve građane Kosova da izađu na lokalne izbore 15. novembra, kao dobru priliku da izaberu svoje predstavnike.