SAD uspjele da ubjede pokojnog papu Jovana Pavla Drugog, koga sada proglašavaju svecem, da ne osuđuje napade na Srbiju tokom akcije na Kosovu.

Vašington je tokom sukoba na Kosovu zatražio od Vatikana neku vrstu blagoslova ili „pozitivne neutralnosti“, kako bi osigurao da se Sveta stolica neće mješati u američke vojne planove, navodi se u tajnim dokumentima do kojih je došao WikiLeaks, a koje prenosi italijanski nedjeljnik Espreso.

U tekstu pod naslovom „Cilj: Regrutovati Vojtilu“, list piše da su SAD uspjele tada da ubjede papu Jovana Pavla Drugog da ne osuđuje napade na Srbiju tokom akcije na Kosovu.

U jednoj depeši od 11. juna 2001. tadašnjem predsedniku Džordžu Bušu navode se rezultati postignuti u bivšoj Jugoslaviji i ističe da je američka vlada angažovala Vatikan da promoviše rješenje konflikta na Balkanu:

- Tokom vazdušnih napada NATO na Kosovu blisko smo sarađivali sa Vatikanom kako bismo eliminisali kritike na račun vojne akcije, jer bi papina osuda kampanje kao „nepravednog rata“ otežala pokušaje ujedinjenja.

Inače, pokojni papa Jovan Pavle Drugi treba da bude beatifikovan, to jest proglašen blaženim 1. maja ove godine.