Mandatar za formiranje nove Vlade Kosova Hashim Thaçi odlučio je da njegova Demokratska partija Kosova (PDK) zadrži deset od okupno 18 ministarstava, prenosi "Koha ditore".


List prenosi da će Alijansa Novo Kosovo (AKR), kao glavni partner, imati četiri ministarstva, Srpska Liberalna Stranka dva ministarstva i jednog zamjenika premijera, druge manjine i lista Ibrahim Rugova po jedno ministarstvo.

Izvori unutar AKR-a su naveli da je za sada sigurno da će oni voditi ministarstvo bezbjednosnih snaga Kosova i ministarstvo zdravlja, ali posebno insistiraju i na ministarstvu ekonomije.

Danas se očekuje potpisivanje sporazuma između PDK-a i budućih koalicionih partnera, dok je sjednica Skupštine predviđena za ponedjeljak. Međutim, još nije jasno da li će se tokom konstituivne sjednice glasati i o sastavu vlade i o predsjedniku Kosova.
 
AKR će takođe imati i predsjednika Kosova, kao i jednog zamjenika premijera, dodaje list.

Izvori unutar PDK-a su rekli da "se Thaçi ne plaši glasanja za novi sastav vlade u Skupštini već glasanja za predloženog kandidata za predsjednika Kosova".

"On je dobio signale od određenih poslanika unutar njegove partije da neće glasati za Behgjeta Pacollija za predsjednika Kosova", rekli su izvori za "Koha ditore".

Sa druge strane, neke evropske diplomate iz Brisela su rekle da sa ovakvim sastavom "na Kosovu neće biti stabilne vlade i da za nju neće biti lako da sprovodi na terenu eventualne rezultate dijaloga s Beogradom".

Prva zvanična reagovanja iz Brisela se očekuju tek poslije zvaničnog formiranja novih institucija Kosova, dodaje "Koha ditore".