Američka ambasada u Beogradu zabrinuta je što do danas niko nije osuđen za ubojstva američkih državljana Agrona, Yllija i Mehmeta Bytyqi a 1999. godine.

"Upoznati smo da tužilac za ratne zločine namjerava da podnese žalbu na oslobađajuću presudu donetu 22. septembra. Nadamo se da će Tužilaštvo energično ispitati sve elemente ovog slučaja", navodi se u saopštenju ambasade i ističe da očekuju da vlasti u Srbiji privesti pravdi odgovorne za Braće Bytyqi.

Braća Bytyqi, američki državljani albanskog porekla, bili su pripadnici "Atlantske brigade" u sastavu Oslobodilačke vojske Kosova.

Na suđenju u utorak, dvojica bivših policajaca, Sreten Popović i Miloš Stojanović, oslobođeni su optužbe da su trojicu braće Bytyqi lišili prava na pravično suđenje i na taj način pomogli nepoznatim pripadnicima MUP-a Srbije da ih ubiju.

 

Tužilaštvo za ratne zločine je Popovića i Stojanovića teretilo da su nezakonito uhapsili braću Yllija, Mehmeta i Agrona, 8. avgusta 1999. godine, posle izdržavanja prekršajne kazne u Prokuplju, i predali ih nepoznatim licima - pripadnicima MUP-a.

Tela braće Bytyqi, rukama vezanim žicom, pronađena su u masovnoj grobnici u Petrovom Selu 2001. godine.