Stotine hiljada protestanata danas su širom Egipta izišli na ulice, a u Kairu se čak dva miliona Egipćana odazvalo pozivu na "Marš miliona". Opozicija i protestanti insistiraju da dijaloga nema bez odlaska s vlasti predsjednika Hosnija Mubaraka.


Svjetske agencije prenose da mnoge zemlje ubrzano evakuiraju svoje državljane-turiste iz Egipta, a televizijska stanica Al Jazeera izvijestila je o dva miliona protestanata u Kairu na Trgu Tahrir. Hiljade protestanata okupili su se i u Aleksandriji zahtijevajući ostavku predsjednika Hosnija Mubaraka kojega i svjetski čelnici pozivaju neka posluša svoj narod te izbjegne haos i nasilje.

"Broj žrtava raste svakodnevno i nepotvrđeni podaci govore o 300 ubijenih dosad, o više od 3.000 ranjenih i stotinama uhapšenih", izjavila je UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay.

Pozvala je "vojsku i policiju da pokažu najviši stupanj suzdržanosti", a na jednaku suzdržanost i protestanata te poručila: "Marš u utorak čini se ključnim trenutkom u egipatskoj tranziciji prema slobodnijem, poštenijem i demokratičnijem društvu".



Erdogan: Svi ćemo završiti u rupi od dva prostorna metra

Mubarak, koji je više od 30 godina na vlasti, postavio je novu vladu no još odbija odstupiti. "Mubarak tvrdoglavno insistira na ostanku jer ne želi biti ponižen", rekao je za BBC svjetski popularan egipatski glumac Omar Sharif i oduševio se što je narod "pokazao da želi nova lica, istinsku demokraciju, što je divno" jer dosad se u Egiptu nije govorilo o demokraciji.

"Gospodine Hosni Mubarak: želio bih vam uputiti toplu preporuku, vrlo iskreno upozorenje... Svi ćemo mi umrijeti i upitat će nas što smo za sobom ostavili", rekao je premijer Tayyip Erdogan i nastavio "kao muslimani, svi ćemo završiti u rupi od dva prostorna metra".

"Poslušajte što vam narod uzvikuje, to su nevjerojatno ljudski zahtjevi. Bez krzmanja, udovoljite pozivu vašeg naroda na promjene", poručio je Erdogan.

Vojska blokirala Kairo, nema pristupa internetu

U međuvremenu je egipatska vojska u danas ujutro zatvorila pristup Kairu i drugim gradovima gdje su se protestanti namjeravali okupiti. Helikopteri redovito nadlijeću centar Kaira.
Autocesta koja povezuje Aleksandriju i Kairo blokirana je kilometar od glavnog grada vojnom preprekom. Dugi niz kamiona s namirnicama i automobila čekao je na cesti na prolaz, a vojnici su odlučno sprječavali prolaz vozila u pravcu glavnog grada. Izlaze iz gradova Mansura, Suez i Fajum također je blokirala vojska.

Inače, egipatska vojska je u ponedjeljak poručila da su narodni zahtjevi legitimni i da protiv protestanata neće primijeniti silu. Obraćajući se "velikom egipatskom narodu", vojska je njegove zahtjeve ocijenila opravdanima i obećala je da "neće primijeniti silu protiv naroda". "Sloboda govora koja se koristi na nenasilan način jamči se svima", rekao je vojni glasnogovornik, a prenijeli su službena agencija Mena i državna televizija.
 
Protestanti uzvikuju slogane poput "Mubarak van" ili nose transparente koji prikazuju obješenog predsjednika ili njegovu fotografiju s natpisom "glava će pasti". CNN javlja da je ponovno ukinut pristup internetu, te da se na trgu Tahrir okupljaju i pristaše Mubarakove politike koji uzvikuju "Ne izdajicama". "Mubarak možda ima debelu kožu, ali mi imamo jake nokte", kazao je jedan od protestanata, prenosi CNN.

UN: Zaštitite svoje neprocjenjivo bogatstvo

UN-ova agencija za obrazovanje, nauku i kulturu pozvala je Egipat da zaštiti neprocjenjivo bogatstvo kako kriminalci svih boja ne bi iskoristili haos za pljačku.

"Vrijednost 120.000 izložaka Egipatskog muzeja u Kairu je neprocjenjiva, ne samo u maučnom ili finansijskom smislu već zato što čini kulturni identitet egipatskog naroda", navodi UNESCO.