Istragu o trgovini organima treba da sprovede neko nezavisno tijelo izvan Kosova, a ne EULEX, kaže izvjestilac avjeta Evrope, Dick Marty.


 
Marty kaže da nije da nema povjerenja u EULEX, već da je za istraživanje povezanosti kosovskih političkih krugova sa organizovanim kriminalom neophodan "autoritet koji je vjerovatno izvan Kosova“.

Nakon usvajanja rezolucije o trgovini organima na Kosovu u PS SE, on je ukazao da je za takvu istragu neophodno obezbjediti punu zaštitu svjedoka i pozvao albanske vlasti da istinski sarađuju u istrazi.

"Nije da nemam povjerenja ni u koga ko radi u EULEX-u i u svom izvještaju sam naveo da ima ljudi od velike vrijednosti, ali kada treba sprovoditi istragu o ličnostima koje imaju veliku političku odgovornost u zemlji, treba naći drugo rješenje, autoritet koji je vjerovatno izvan Kosova, potpuno nezavisan i tu je suštinski problem", smatra Maryi.

On je istakao da je zbog toga potrebno imati sredstva koja garantuju punu zaštitu svjedoka zato što, kako je kazao, nedavna prošlost na Kosovu pokazuje da svjedoci nisu bili dovoljno zaštićeni i u tom kontekstu podseća na izveštaj Jean-Sharla Gardeta o zaštiti svjedoka.

"Ako EULEX treba da se bavi tim problemom, treba mu obezbjediti dodatna sredstva, a po pitanju procedure, posebno zaštite svjedoka, treba mu staviti na raspolaganje mnogo više sredstava nego što je to slučaj sada", dodao je izvjestilac SE.

Švicarski političar je rekao i da se u njegovom izvještaju ukazuje na ozbiljne probleme u pravosudnim institucijama na Kosovu i da su neki politički krugovi koji su na vlasti, osumnjičeni da su tjesno povezani sa organizovanim kriminalom.

"Vjerujem da to treba da bude predmet jedne veoma duboke analize, možemo pričati o EULEX-u, međunarodnom krivičnom sudu ali ja mislim da prije svih kosovski Albanci treba da riješe taj problem. Mislim da je neophodna reakcija kosovskog civilnog društva", rekao je Marty.

On je naglasio da se njegov izvještaj ne bavi pitanjem nezavisnosti Kosova već samo zaštitom ljudskih prava i primjenom Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava.

"Političko pitanje koje se tiče nezavisnosti, uopšte nije bilo predmet ovog izvještaja", dodao je.

Povodom optužbi albanskog premijera Sali Berishe da je "portparol srpskih ultranacionalističkih krugova" i da postoji "rasistička i antialbanska histerija", izvjestilac Savjeta Evrope kaže da te izjave "nisu dostojne premijera jedne zemlje".

"Mogu da shvatim da slabo obavješteni građani mogu imati takve stavove, ali neko ko je na čelu jedne države trebalo bi da bude oprezniji u takvim tvrdnjama", rekao je Marty.

On smatra da je "ta reakcija takođe znak izvesne slabosti" i "znak da, Berisha to dobro zna, do sada nije sarađivao u dovoljnoj mjeri".

"Ja se samo nadam da će albanske vlasti zaista surađivati u potrazi za istinom, posebno u potrazi za nestalim osobama", rekao je Marty i podsjetio da je i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za nestale kritikovao albanske vlasti zbog nedovoljne suradnje u potrazi za nestalim osobama nakon sukoba na Kosovu.

Marty takođe napominje da nikada nije namjeravao da kritikuje albanski narod i ocjenjuje da Berisha "vjerovatno nije ni pročitao njegov izvještaj".

"Ja pravim razliku između političkih vlasti koje nisu donijele određene odluke, i albanskog naroda. To su dvije potpuno različite stvari", istakao je izvjestilac SE.

Na pitanje da li je tačno da je tokom zasjedanja Parlamentarne skupštine SE ove nedjelje u Strazburu imao policijsku pratnju, Marty je odgovorio da "prvo pravilo iz obalsti bezbjednosti glasi da se o tome ne govori".