Uprkos reagovanjima na Kosovu ili u Albaniji, u Strasbourgu, i ne samo u Vijeću Europe, senator Dick Marty uživa veliko poštovanje. Bivši švicarski tužitelj čini se da zadnjih nekoliko dana iam potrebu za  izgradnju kredibiliteta među Albancima. U intervjuu za tri kosovska dnevna lista, Marty ide dalje u ocjeni vojnika UÇK-a kao velike borce za slobodu.


"U mom izvještaju rekao sam da su se mnogi vojnici UÇK, borili patriotski za slobodu svoje zemlje, ali, nažalost, niko od medija nije ovo prenio", rekao je Marty. Ipak on ne zaboravlja spomenuti vođe UÇK-a.

"1999, New York Times i The Guardian su izvijestili o kriminalnim radnjama onoga koji je danas premijera Kosova, što niko nije reagirao", kaže Marty.

Prema njemu na Kosovu se dešavaju čudne stvari. "Na Kosovu postoje i čudne stvari se događaju, kao činjenica da je glavni savjetnik Ramusha Haradinaj amerikanac, bivši broj dva UNMIK-a. To nije protiv zakona, ali to je čudno. I Thaçi ima također, sada bivše dužnosnike UNMIK-a, koji su dio njegove skupine, tako da odnos između lokalnih i međunarodnih dužnosnika nema čvrste osnove, procjenjuje Marty.

/ Zëri /