Premijer Hashim Thaçi izjavio je uoči sutrašnje rasprave i glasanja u skupštini o nepovjerenju vladi da je to "još jedan važan test" za Kosovo, naglasivši da je Kosovo na ivici održavanja izbora.

Thaçi je u poruci žiteljima Kosova večeras naveo da razume i poštuje prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi kao "ustavni izlaz iz ove situacije", jer "Ustav i zakoni treba da budu poštovani do kraja".

"Vi imate pravo i treba da znate da smo kao zemlja i narod, sada na ivici održavanja novih izbora. Želim da vas uvjerim da poslovi institucija neće prestati u ovim okolnostima", naveo je Thaçi u pisanoj poruci dostavljenoj medijima.

On je ukazao da će vlada sa sadašnjim kapacitetom nastaviti da radi iznad partijskih interesa i poručio građanima da ova vlada neće prestati da ih servisira.

"Kao premijer ću nastaviti da radim za opšte dobro, koje služi svim građanima. Želim da vjerujem da će sve političke stranke da se izdignu iznad stranačkih interesa i da će zajedno raditi na državnom dnevnom redu", rekao je Thaçi.
 
Premijer Kosova poručio je takođe da je snaga Kosova u građanskom i političkom jedinstvu.
On je istakao da svi građani Kosova treba da rade na jačanju nove države, Republike Kosovo, koje je na pravom putu za bolju budućnost.
 
"Jedinstvo i snagu naše demokratske države sa pravom očekujete vi dragi građani i demokratski svijet. Zahvaljujem vam na podršci i vašem zalaganju. Zajedno ćemo ostvariti nove uspjehe", rekao je Thaçi, ističući da se Kosovo po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova suočava sa političkim i institucionalnim izazovom.
 
Skupština Kosova će na sutrašnjoj sednici razmotriti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja koji je inicirala Alijansa novo Kosovo, a potpisali i poslanici ostalih partija, sem Alijanse za budućnost Kosova.
 
Prema ustavu Kosova, ukoliko najmanje 61 poslanik glasa za nepovjerenje vladi, v.d. predsednika Kosova Jakup Krasniqi treba da raspusti parlament i zakaže vanredne izbore.
 
Vanredni izbori treba da se održe najmanje 30, a najviše 45 dana od dana raspuštanja Skupštine. Prema nekim nagovještajima, to bi mogao da bude 12. decembar.
 
Ako zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ne dobije potrebnu većinu, onda naredni zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ne može biti pokrenut prije nego što istekne rok od 90 dana.