Jučer, potpisima perdsjednika Koalicije Vakat i Demokratske stranke Bošnjaka (DSB)  Džezaira Muratija  i predsjednika Ujedinjene stranke Bošnjaka (USB)  Abdirahmana Zuljija, i zvanično je zaključen sporazum o pristupu USB Koaliciji Vakat.

Time je završeno višemjesečno usaglašavanje ovih dvaju političkih subjekata u naporima formiranja jedinstvenog bošnjačkog političkog bloka koji će nastupiti zajedno na predstojećim parlamentarnim izborima, sredinom decembra ove godine.

Da podsjetimo da su sporazum o koaliciji sa USB-em, najprije,  potpisali Abaz Ademi ispred BSDAK, Faridin Tairi donedavni predsjednik ogranka SDA Kosova i Rahman Sagdati, predsjednik Bošnjačke unije Kosova (BUK). Svi su oni od jučer dio Kolicije Vakat.

“Nas je povuko zajeednički interes da uđemo u ovu koaliciju, a to je zajedništvo”, kazao je Afit Zulji, član predsjedništva USB-a.

Čestitao je pojačanje koalicije Vakat, Zulji, dok je Ćemailj Kurtiši, generalni sekrtetar DSB, istako da je "potpisivanje sporazuma o koaliciji sa USB- dokaz da  je Vakat uvije bio za zajedništvo" i dodao:

“Nakon duboke podjele u našoj zajednici, mi smo se odlučili na korak ujedinjenja”, kazao je dr. Feim Šaipi, član predsjedništva USB-a.

Nakon potpisanog sporazuma o priključenju USB Koaliciji Vakat dvojica potpisnika Murati i Zulji, ispred Vakata, odnosno USB-a, su izjavili da je ovim “završena višemjesečna angažiranost na polju ujedinjena svebošnjačkog političkog korpusa radi očuvanja zajednice”.

Kazao je  predsjednik USB, Zulji. "Mi smo se rukovodili isjključvo interesima naše zajednice i to će prepzoznati narod“, istako je novinarima Džezair Murati, predsjednik DSB.

Izjavio je Murati nakon jučerašnjeg potpisivanja sporazuma o priključenju Koliciji Vakat Ujedninjne stranke Bošnjaka (USB).

{jcomments off}