Evropski parlament podržao je danas prijedlog ukidanja viza do kraja 2010. godine građanima Bosne i Hercegovine i Albanije koji putuju u zemlje Evropske unije.

Članovi EP-a su prihvatili inicijativu Evropske komisije, koja je u maju zaključila da su ove dvije zemlje ispunile uslove u oblasti sigurnosti, borbe protiv ilegalne migracije i kriminala, objavio je Evropski parlament.

Vizna liberalizacija omogućit će građanima koji imaju biometrijske pasoše da u EU provedu do tri mjeseca.

Podsjetimo, 30. novembra 2009. EU je odlučila ukinuti vize građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, a ta odluka je stupila na snagu 19. decembra prošle godine. U to vrijeme BiH i Albanija još uvijek nisu bile ispunile potrebne uslove.

U maju je, pak, zaključeno da je postignut veliki napredak i Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope je predloženo da podrže ovaj prijedlog prije kraja ove godine.

Prijedlog poslanice Tanje Fajon prihvatilo je 538 poslanika, 47 ih je bilo protiv, a 41 uzdržanih.

Vijeće EU o ovome bi trebalo raspravljati u novembru.

BiH sada ima konačnu podršku Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Za ukidanje viza treba još dobiti podršku Vijeća, a to je tijelo u kojem zemlje članice izravno zastupaju svoje interese.

Odluka Evropskog parlamenta nije obavezujuća, ali je neophodna, a velika podrška znači i politički pritisak na Vijeće da i ta insituticija EU glasa pozitivno.

Za podršku ukidanju viza glasalo je 538 poslanika iz svih evropskih većih i važnijih partija, od demohrišćana, socijalista, liberala, Zelenih, do Ujedinjene ljevice.

Protiv su bile male grupacije najdesnijih nezavisnih, kao i desnih euroskeptika.