Uoči 15 godišnjice atentata na tadašnjeg makedonskog predsjednika Kiro Gligorov, Udruženje vojnih veterana ocjenilo je juče da je to bila i ostala najveća makedonska misterija.

Na skupu je, kao i u mnogim ranijim raspravama na tu temu, konstatovano da se radilo o loše vođenoj istrazi i da su atentatori i organizatori ostali nepoznati. Na skupu je ukazano da je način na koji je bio izveden atentat, automobilom bombom a da pritom ne budu dovedeni u opasnost životi više građana, bio jedinstven na balkanskim prostorima i da balkanske tajne službe nisu imale iskustvo sa ovakim vrstama atentata. Balkanske tajne službe i drugi koji se bave ovim poslom nisu imali iskustva sa ovim vidom eksplozivnih naprava.

"Ami 8, koji je korišćen u atentatu, kao auto je veoma interesantan, jer je bio jedini automobil na svijetu koji je sastavljen od delovi međusobno povezanih šrafovima, pa se u eksploziji čitav automobil pretvara u šrapnel", rekao je Zoran Dorevski, tadašnji zamjenik rukovodioc Službe za državnu bezbjednost.

On je podsjetio da je većina uključenih u istragu preminula, posebno navodeći da su umrli i istražni sudija i nekadašnji rukovodilac uprave za državnu bezbjednost. 

Vojni veterani u Makedoniji kritikovali su sve dosadašnje makedonski vlasti jer nisu pokazale interes da konačno riješe misteriju koja traje 15 godina.

Eksperti koji su bili prisutni na debati smatraju da je motiv atentata bio menjanje političkih prilika, jer se dogodio u vrijeme kada je potpisan sporazum sa Grčkom i kada je Gligorov ima realnu vlast u zemlji, za razliku od njegovih naslednika.

"U to vrijeme se pisalo i određeni intelektualci su predlagali da dođe do rekomponovanja vlasti, kako bi predsjedniku bile oduzete neke ingerencije i prešle na vladu. Niko do sada nije ispitao da li je to imalo veze sa atentatom", rekao je Stojan Andov, koji je tada kao predsjednik parlamenta, koji je odmah nakon atentata privremeno preuzeo funkciju šefa države.