Oko 1.000 iranskih studenata i pripadnika provladine "Basij" policije protestovalo je ispred švicarske ambasade u Teheranu, zbog najava pastora američke evangelističke crkve na Floridi da će zapaliti muslimansku svetu knjigu Kur'an.

Neki demonstranti su nosili u rukama Kur'an, a drugi bijele košulje koje se nose na sahranama, pokazujući simbolično da su spremni za mučeništvo, dok je iranska državna televizija prikazivala snimke i s drugih protesta širom zemlje.

Demostranti koji su uzvikivali: "Smrt Americi" i "Američki pastor mora biti mrtav" i bacali kamenje na zgradu ambasade, sukobili su se s oko 300 policajaca koji su obezbjeđivali zgradu ambasade, prenosi Reuters.

SAD i Iran nemaju diplomatske odnose i američke interese u Teheranu zastupa Švicarska.

Visokorangirani iranski vjerski vođa ajatolah Lotfolah Safi rekao je da muslimani neće biti zadovoljni samo osudom plana pastora američke evangelističke crkve i da međunarodna zajednica očekuje da vidi "odgovarajući odgovor" američkih lidera.

Iako je pastor evangelističke crkve Terry Jones u četvrtak rekao da odustaje od plana spaljivanja svete muslimanske knjige na samu devetu godišnjicu obilježavanje terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku 11. septembra, njegova namjera izazvala je bijes u mnogim muslimanskim zemljama.

To je dovelo i do nasilnih protesta u Afganistanu i indijskom dijelu Kašmira.