Na crnoj listi SAD

Američki State Department je saopštio da je upoznat sa medijskim izvještajima o sastanku Marka Đurića, ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sa Milanom Radoičićem koji se nalazi na listi sankcija SAD zbog umješanosti u koruptivne radnje i transnacionalni organizovani kriminal.

"Imamo jasan stav o gospodinu Radoičiću. On je preko svojih advokata preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj. On je kriminalac koji mora da odgovara", navodi se u odgovoru portparola američkog State Departmenta na upit Radija Slobodna Evropa (RSE).

Dodaje se da Srbija mora privesti pravdi odgovorne za napad "koji su izvele paravojne strukture u Banjskoj na Kosovu koje su rezultirale tragičnom smrću narednika Policije Kosova".

Fotografija na kojoj se vide Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u Vašingtonu i Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste koji se nalazi na listi sankcija SAD, objavljena je 9. marta na društvenoj mreži X.

Na fotografiji su Đurić i Radoičić prikazani zajedno u restoranu. Nije poznato kada i gdje je fotografija nastala, kao ni ko je autor.

Takođe nije poznato da li je fotografija nastala u vrijeme dok je Đurić ambasador Srbije u SAD, na čijoj se listi sankcija nalazi Radočić.

RSE nije uspio da utvrdi autentičnost fotografije.

Marko Đurić, koji se nakon objavljivanja fotografije oglasio porukom "da se ne stidi svojih kontakata", nije odgovorio na pitanje RSE o detaljima susreta sa Radoičićem i kada je fotografija nastala.

Nekadašnji direktor Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije imenovan je za ambasadora u Vašingtonu u oktobru 2020. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na konferenciji za novinare 10. marta kratko osvrnuo na fotografiju Đurića i Radoičića.

"Nisam ga (Marka Đurića) pitao ni kad, ni gde, ni zašto. Ni da li je ustao od svog stola da se vidi sa Milanom Radoičićem, da sedne na minut – dva ili je došao sa njim, ništa ga nisam pitao", rekao je Vučić.

Iz Evropske unije su ranije 11. marta poručili da nije na njima da komentarišu svaki pojedinačni sastanak srpskih zvaničnika, ali da "to sa kim se sastajete govori o vama".

"Pogotovo ako se radi o osumnjičenima za krivična dela", rekao je portparol EU Peter Stano 11. marta u odgovoru na novinarsko pitanje tokom brifinga o dijalogu Srbije i Kosova u Briselu.

Naoružana grupa Srba je 24. septembra 2023. godine u Banjskoj ubila kosovskog policajca Afrima Bunjakua. U razmeni vatre ubijena su i tri srpska napadača.

Kosovo za napad optužuje Srbiju, dok se zvanični Beograd protivi tom stavu.

Radoičić koji je preuzeo odgovornost za napad proveo je jedan dan u pritvoru i nakon toga pušten da se brani sa slobode uz uslov da ne napušta Srbiju i da ne sme da odlazi na Kosovo.

O toku postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu su za RSE 8. februara rekli da se proverava iskaz osumnjičenog Radojičića.