Normalizacija odnosa

Poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac tog predstavničkog tijela Evropske unije za Srbiju Vladimir Bilčik za Glas Amerike kaže da se nada da će Beograd i Priština naći volju za normalizaciju odnosa i da ove godine zaista treba krenuti ka okončanju dijaloga.

Bilčik kaže da EU šalje jasne poruke Aleksandru Vučići i Albinu Kurtiju da u 2024. očekuje primjenu postignutih sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Šaljemo im jasne poruke i nadamo se da će naći volju za to. Iz svojih iskustava sa predsjednikom Vučićem – mislim da postoji razumjevanje i spremnost da se ostvari napredak. Uvideli smo to, pogotovo kada je riječ o ličnim kartama, registarskim tablicama, energetici, kada se radi o praktičnosti na terenu. I to je važno. Mislim da je na Prištini da riješi veliko pitanje od značaja za Srbiju i zaštitu svih Srba koji žive na Kosovu - a to je osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Krajnje je vrijeme da se to ispuni. Mislim da će to zaista omogućiti napredak i nadam se da će Priština imati moć i odgovornost da narednih dana i nedjelja djeluje u dobroj vjeri. Važno je da se stišaju napetosti u regionu. Apsolutni je imperativ da se napadi, poput onog u Banjskoj, ne ponavljaju. Kao i da se ne događaju napadi na Nato i vojnike Kfora. Prošle događaje je potrebno temeljno istražiti kako nijedna od strana ne bi imala razloga da podiže tenzije. Ohrabrujuće je što je Beograd pokazao spremnost da ohrabri Srbe da izađu na izbore. Nadam se da će se izbori na sjeveru Kosova održati i da će postojati politički dogovor kako sve to ostvariti. Dnevni red je jasan i složen. Ove godine zaista treba krenuti ka okončanju dijaloga", rekao je Bilčik.

Na pitanje kako tumači stav Srbije da bi proširivanje pregovaračkog okvira za Srbiju Ohridskim sporazumom i njegovim Aneksom značilo da Evropska unija zatvara vrata Srbiji, što je nedavno izjavio i predsjednik Srbije, Bilčik kaže da je potrebna istinska posvećenost svim sporazumima – uključujući i one postignute prije više od decenije.

"Potrebna je posvećenost obje strane. Postoji saglasnost o potrebi napredovanja i primjene. Mislim da to svi priznaju. Ovo nije pitanje potpisa – već uzajamnog razumjevanja koje je potvrđeno. Takođe, raspolažemo jasnim zaključcima iz decembra prošle godine koji se odnose na zaključke u vezi sa poglavljem 35. Za to postoji vremenski rok i očekujemo da institucije Evropske unije razjasne šta je neophodno učiniti. Atmosfera koja prati dijalog je puna emocija i jakih izjava sa obje strane. Ali, potrebno je usredsrediti se na praktične pregovore. Za to je potrebna dobra volja. Imamo jasnu mapu puta o tome šta treba da urade obje strane", dodaje on.

Dodaje da su pregovori u toku i da je od marta bilo više sastanaka, čak i na najvišem nivou a činjenica da od marta nema dokumenata koji su predstavljeni javnosti - ne znači da se ne razgovara ali da je potreban krajnji rezultat a to je normalizacija odnosa.

"Oni traju i učestalost kontakata je visoka. To je ono što je važno. Smatraću da je zadovoljavajuće kada se bude uspostavila blaga normalizacija odnosa Beograda i Prištine. I mislim da će svi ostali biti zadovoljni. Treba da radimo na ostvarenju rezultata. Trenutno smo u procesu koji funkcioniše, ali taj proces će se smatrati uspješnim samo kada bude urodio plodom. Zadovoljavajući rezultat je normalizacija odnosa – a to će zahtjevati da obje strane donesu važne odluke i korake kojim će napredovati", zaključuje Bilčik.