Sprovođenje

Američki izaslanik za Zapadni Balkan, Gabriel Escobar, izjavio je za Glas Amerike da su sporazumi koje su Kosovo i Srbija potpisali zakonska obaveza za obje strane i da njihovo potpisivanje ili ne, ne utiče na obavezu koju imaju da ih sprovode.

Na posljednjem sastanku sa evropskim liderima u Briselu, premijer Albin Kurti rekao je da je spreman da prihvati i potpiše nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, dok je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, jasno stavio do znanja da neće prihvatiti ništa što implicira de facto priznanje Kosova.

Upitan kako dalje nakon ovih stavova, Escobar je rekao da ove dvije izjave ne odražavaju realnost jer su ti sporazumi pravno obavezujući, što su, kako je rekao, oba lidera prihvatila.

Takođe, rekao je da su se oba lidera obavezala pred Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama i da stranke imaju konkretne obaveze koje treba da preuzmu na putu normalizacije.

Američki zvaničnik je rekao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog i da je ono što je ostalo vezano samo za to kada i kako će obje strane sprovesti svoje obaveze.