De fakto u ime svih

Uprkos tome što neke članice Evropske unije ne priznaju nezavisnost Kosova, očekivanja koja je tokom posjete Prištini i Beogradu iznela Ursula von der Leyen, među kojima i da Srbija de fakto prizna Kosovo, saopštena su u ime cijele Evropske unije, ocijenio je za Kosovo Online politikolog Dimitrije Milić. On kaže da to nije ništa neobično, pošto i države nepriznavači Kosova iz EU stoje iza francusko-nemačkog predloga.

"Kada kažemo de fakto priznanje, ono se dominantno odnosi na priznavanje dokumenata i priznavanje institucija, a ne priznavanje na međudržavnom nivou. Iza Ohridskog sporazuma stoje i države koje ne priznaju Kosovo, u krajnjoj liniji i Josep Borrell visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku koji dolazi iz Španije koja nije priznala Kosovo, kao što i specijalni izaslanik za pregovore Beograda i Prištine Miroslav Lajčak dolazi iz Slovačke", kaže Milić za Kosovo Online.

On objašnjava da je ponuđeno rješenje preko francusko-njemačkog sporazuma i Ohridskog aneksa zapravo proizvod dogovora svih članica Evropske unije, među kojima su i države koje ne priznaju nezavisnost Kosova.