Stabilnost Zapadnog Balkana

SAD i EU ‘ujedinjeni su’ u krizama, saopćeno je nakon samita u Washingtonu kojim su dominirale rasprave o ratu Izraela i Hamasa, nastavku podrške Ukrajini, a razgovaralo se i o normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozvali su na “hitno smanjenje tenzija” i na “brzu i bezuvjetnu” primjenu Sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i povratak dijalogu.

“Potvrđujemo našu zajedničku predanost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i našu potporu EU perspektivi regije. Svi partneri trebaju nastaviti provoditi reforme potrebne za napredak na svom europskom putu”, navedeno je u zajedničkoj izjavi usvojenoj na Samitu SAD-a i EU-a u Washingtonu.

U dokumentu se poziva na smanjenje tenzija i normalizaciju odnosa Kosova i Srbije kroz dijalog.

“Potrebno je da da Kosovo i Srbija hitno deeskaliraju napetosti te da brzo i bezuvjetno provedu sporazum na putu normalizacije međusobnih odnosa i vrate se dijalogu uz posredovanje EU”, navedeno je.

‘Ujedinjeni u krizama’

Američki predsjednik Joe Biden primio je predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen u Bijeloj kući, a razgovarali su o ratu Izraela i Hamasa te o osiguranju kontinuirane podške Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, prenosi Hina pisanje agencija.

“Ujedinjeni smo više nego ikad”, naglasili su čelnici u zajedničkom saopćenju.

Biden je na početku sastanka rekao da EU i SAD zajednički podržavaju Izrael i Ukrajinu, kao i da će razgovarati o načinima rješavanja “nepoštenog uvoza čelika i aluminija” te o kritičnim mineralima.

“Ovi sukobi pokazuju potrebu da se s njima zajedno suočimo”, rekla je Von der Leyen, insistirajući na tome da ih “događaji na Bliskom istoku neće odvratiti od nepokolebljive podrške Ukrajini”, dok je Michel poručio da se “Izrael ima pravo braniti, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”.

Trgovinski sporovi

Na samitu se razgovaralo i o trgovinskim sporovima.

“Povremeno su prisutne razlike”, rekao je Michel.

“Zato smo ovdje – da sarađujemo, da pronađemo rješenja koja funkcioniraju za kompanije i radnike s obje strane Atlantika”, dodao je.

Trgovinski pregovarači nastojali su izbjeći da SAD obnovi carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a koje je 2018. godine uveo tadašnji predsjednik Donald Trump.

Bidenova administracija obustavila je carine na uvoz čelika i aluminija iz EU-a 2021. godine na dvije godine. Mogle bi se ponovno aktivirati ako ne bude dogovora do kraja godine, piše AFP.

EU se nadala i dogovoru o ključnim mineralima, nužnim za energetsku tranziciju, ali ni ti razgovori nisu bili uspješni, rekao je AFP-u izvor blizak temi.

Visoki dužnosnici američke administracije rekli su da su postigli značajan napredak u trgovinskim pitanjima, ali je potrebno još raditi kako bi se postigli dogovori o energetskim subvencijama i tržištu čelika i aluminija, objavio je Reuters.