Protiv režima

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon istakla je da mjere koje se u Evropskoj uniji pripremaju protiv Srbije, zbog oružanog sukoba u Banjskoj, nisu usmjerene protiv građana Srbije i da njihovo uvođenje zavisi od bezuslovne saradnje Srbije u istrazi.

Viola von Cramon smatra da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kontroliše mnoge stvari koje se dešavaju u zemji, te da je teško povjerovati da nije znao šta se dešava oko kupovine oružja ili organizovanja grupe koja je bila u Banjskoj. 

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon je u intervjuu za "Nova.rs" istakla da bi eventualne mjere trebalo da naprave štetu vladajućem režimu u Srbiji, uz napomenu da su opravdane kritike da Evropska unija neretko bila blaga prema Vučiću i Vladi Srbije.

Prema njenim riječima, spremaju se kaznene mjere za Srbiju, ali je istakla da ne može da iznosi detalje jer je sve još uvijek povjerljivo i o tome se razgovara.

Von cramon je naglasila da ove mjere nisu protiv građana Srbije.

"EU ima, grubo rečeno, dvije glavne tačke za Srbiju – novac i režim besplatnog putovanja za građane. Vraćanje viza bi najviše pogodilo obične građane i zato sam generalno protiv toga. Moramo da udarimo tamo gdje će to napraviti štetu vladajućem režimu – a to je smanjenje novca iz fondova EU“, izjavila je ona.

Povodom terorističkog napada u Banjskoj i tvrdnji da je Vlada Srbije umješana u oružani sukob, Von Kramon kaže da ima još mnogo pitanja bez odgovora.

On je govorila i o dijalogu između Kosova i Srbije.

"Generalno, voljela bih da se razgovori Srbije i Kosova završe i da svi idemo napred jer to onemogućava taoce oba društva da se bave egzistencijalnim pitanjima", naglasila je ona.