Vagamo naše interese

Američki ambasador Christopher Hill izjavio je u intervjuu Glasu Amerike da bi SAD voljele da se Briselski dijalog odvija mnogo brže i da vide dogovor zasnovan na formiranju Zajednice srpskih opština. Govorio je i o sanakcijama Aleksandru Vulinu a prokomentarisoa je i nedavnu izjavu ministra Miloša Vučevića upućenu Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji.

Dodao je i da Amerika priznaje Kosovo i volela bi da se pridruži međunarodnim organizacijama, jer je to najbolje za Prištinu, ali i za stabilnost regiona.

"Naša pozicija je veoma jasna: svi treba da se priključe sankcijama Rusiji, posebno zemlje koje teže da se pridruže EU“, rekao je Hill.

Dodao je i da su mnoge male zemlje uvele sankcije iako im to nanosi štetu ali su to ipak uradile jer je to u višem interesu i u interesu veće grupe kakva je Eevropska unija.

"Voleli bismo da Srbija uradi isto i da to bude deo njenog puta ka evro-atlantskom sistemu“, nagalasio je Hill.

Rekao je i da je „ekstremno zadovoljan“ sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Srbija i Ukrajina imaju dugu istoriju, uvek su se dobro slagale, imale dobre odnose, i zato mislim da je važno što su se sreli, razmenili mišljenja i razgovarali o tome šta budućnost donosi. Jer, biće promena, ovaj rat neće trajati zauvek i videćemo kako će se stvari razvijati. Ali, verujem da su protekli meseci bili važni za narod u Srbiji da vidi kakva je zaista Rusija, i da Srbija treba da se pomeri zapadno, ka evro-atlantskim sistemima“, izjavio je Hill.

U nastavku razgovora za Glas Amerike Hill je rekao da SAD ima problem sa šefom BIA Aleksandrom Vulinom i da je njihov stav da ga treba sankcionisati.

"I vidim da taj stav ne dele vlasti u Srbiji, ali naš je stav veoma jasan…Razočaranje znači da nisu ispunjena vaša očekivanja. Ja bih rekao da sam realista i radim svoj posao, a moj posao je da promovišem bliske veze SAD i Srbije, kao i da dve zemlje budu na istoj strani“, naglasio je Hill.

Upitan je i da prokomentariše pismo nekoliko desetina parlamentaraca iz SAD i evropskih zemalja u kom su apelovali na Zapad da promeni politiku prema Srbiji, tvrdeći da je aktuelna ne funkcioniše i da je zapadni pristup Vučiću "mek" u kontekstu Kosova, kao i da li politiku SAD-a po pitanju odnosa Kosova i Srbije smatra uspešnom.

"Prvo, ne kreirate politiku zbog uspeha, nego zato što je ispravna. Kada formulišemo politiku, vagamo naše interese i ideju da li je to prava stvar koju naša vlada može da uradi. Naravno da bismo voleli da se Briselski dijalog odvija mnogo brže, podržavamo gospodina (Miroslava) Lajčaka jer mislimo da je to pravi pristup. I voleli bismo da vidimo dogovor zasnovan na formiranju Zajednice srpskih opština, kako bi Srbi na severu Kosova znali koja su pravila igre i kako će izgledati njihovi životi, to nam je veoma važno. Mi priznajemo Kosovo i voleli bismo da se pridruži međunarodnim organizacijama jer mislimo da je to najbolje za Kosovo, ali i za stabilnost regiona. To je naša politika, i mislim da je ispravna bez obzira na to da li je uspešna ili ne. Igra nije završena“, rekao je Hill.

Hill je rekao i da izjavu ministra odbrane Srbije Miloša Vučevića. da bi Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori moglo da se "obije o glavu" priznanje Kosova, što su neki u Crnoj Gori protumačili kao pretnju, ne vidi kao pokušaj destabilizacije regiona.

"Svakako ne mislim da je gospodin Vučević hteo da ga tako razumeju. Svakako bih voleo da vidim bolje odnose među balkanskim zemljama i mislim da je Otvoreni Balkan dobar korak u tom pravcu, kao i Berlinski proces…Voleo bih da vidim više podrške od strane drugih zemalja u regionu, ali i od strane Zapada gde svi razumeju da ove zemlje moraju da sarađuju i da će tako biti bolji partneri ili članovi EU“, izjavio je Hill.