Zvanična Priština će na sutrašnjoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN zahtjevati nemješanje Srbije u unutrašnja pitanja Kosova.

Priština će takođe insistirati na stavu da na sjeveru Kosova treba obezbjediti ostvarivanje reda i zakonitosti, kao i u ostalim dijelovima zemlje.

Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi je, kako prenosi dnevnik "Tribuna Shqiptare" izjavio da će ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni insistirati na "ostvarivanju reda i zakona u tom dijelu zemlje".

"Tražićemo istovremeno da Srbi - građani Kosova pomognu te procese i da se Srbija ne mješa u naše unutrašnje stvari. Od SB UN ćemo zahtevati podršku za ostvarivanje legitimnog prava da ostvarimo red i zakon na cijeloj teritoriji zemlje", izjavio je Kuçi.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hyseni prisustvovaće sutra vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN, posvećenoj zbivanjima na sjeveru Kosova, ali još nema potvrde da li će mu biti odobreno da se obrati učesnicima skupa.

Prištinska štampa prenosi danas da je Hyseni u pismu, upućenom redovnom predsjedavajućem Saveta bezbednosti UN, tražio da učestvuje na vanrednom zasjedanju, kako bi "izrazio stavove kosovskih vlasti".

Mediji u Prištini navode da se na sutrašnjoj sjednici SB UN ne očekuje prisustvo šefa UNMIK-a Lamberta Zanijera.