Samit EU u Pragu

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani naglasila je u četvrtak tokom susreta sa zvaničnicima Francuske i Njemačke kako je važno da se liberalizacija viza za Kosovo završi tokom češkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU).

Osmani se sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom i nejmačkim kancelarom Olafom Scholzom sastala za vrijeme samita EU u glavnom gradu Češke, koja predsjedava Savjetom Unije do 31. decembra ove godine.

Iz njenog kabineta saopšteno je da je predsjednica Kosova zahvalila Francuskoj i Njemačkoj na naporima da intenziviraju proces dijaloga Kosova i Srbije.

"Kosovo je zainteresovano da se dijalog zaključi što je prije moguće, uz obostrano priznanje, očuvanje teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka i institucionalne funkcionalnosti Kosovo", kazala je predsjednica Osmani.

Ona je zatražila da Francuska i Njemačka nastave podržavati članstvo Kosova u Savjetu Evrope i evroatlantskim strukturama, što je, naglasila je, "neophodno da bi se garantovao trajni mir i stabilnost u regionu".