Izdali albanske interese da bi ostali na vlasti

Albanski publicista Fatos Lubonja rekao je da historija pokazuje da su albanski lideri izdali albanske interese da bi ostali na vlasti. Kako je pojasnio albanski premijer Edi Rama kroz inicijativu “Otvoreni Balkan” pokušava da se dodvori Amerikancima da bi na taj način dobio legitimitet potreban za unutrašnju politiku, a da je kosovski premijer vodio "američku politiku" samo dok je prvi put razrješen dužnosti premijeera, prenosi Koha.

"Od Kurtija očekujem više hrabrosti, da razmišlja svojom glavom i da se ne potčinjava najmoćnijima", rekao je on i dodao da je "Otvoreni Balkan" projekat koji je Srbija pokrenula za svoje interese.

Lubonja je rekao da ako Kurti uspije da izgradi Kosovo drugačije od Albanije koju gradi Edi Rama, to bi bio najveći doprinos koji bi dao albanskom svijetu.

Govoreći o jučerašnjem sastanku Rame i Kurtija, on je kazao da je potpuno dominirao sastancima.

"Kurti nije smio ništa da kaže, branio se prugom. Bilo bi licemerno reći da su ova dvojica u dobrim odnosima. Oni su se razišli po mnogim pitanjima", rekao je Lubonja.

On smatra da prepreku predstavljaju i veze koje Rama ima sa predsjednikom Srbije.

"Problem koji vidim u Otvorenom Balkanu u ekonomskom smislu je moć koju Srbija ima u poređenju sa drugim zemljama. Sam pojam 'otvoreno' znači ispraviti. Ovdje nije bilo debate i Kurtijev stav je vrlo malo došao do izražaja", rekao je on.

Lubonja je rekao da nedostaju neki argumenti koji su važni za razmatranje u vezi sa Kurtijevim protivljenjem "Otvorenom Balkanu".

Lubonja smatra i da je jučerašnja sjednica dvije vlade "predstava koju je već gledao", emisija patriotizma u kojoj je Edi Rama bio na svom terenu.

"Sve je to bio spektakl koji je Rama pripremio da se na Kosovu pojavi sa patriotskim jezikom, nakon optužbi koje je imao u Albaniji na račun Otvorenog Balkana. Sve je to uticalo na njega da pripremi ovaj spektakl na kome je nastupio kao član Nacionalne unije", rekao je on.