Vrijeme kada se sjećamo Ibrahima, a.s.

Zbog pandemije, ni ove godine neće biti dozvoljeno stranim hodočasnicima da obave hadž.

Godišnje muslimansko hodočašće poznato kao hadž započet će 18. jula, a prvi dan Kurban bajrama je 20. jula, prema Vrhovnom sudu Saudijske Arabije.

Hadž je jedan od pet stubova islama i obaveza koju su jednom u životu dužni obaviti svi zdravi muslimani koji to sebi mogu priuštiti.

Prije pandemije korona virusa tokom petodnevnog hadža prosječno je 2,5 miliona hodočasnika pohodilo Meku.

Zbog pandemije, ni ove godine neće biti dozvoljeno stranim hodočasnicima da obave hadž, nakon što je Saudijska Arabija ograničila ovo godišnje hodočašće na maksimalno 60.000 vakicnisanih državljana i stanovnika između 18 i 65 godina starosti.

Prošle godine je samo 10.000 saudijskih državljana i stanovnika imalo dozvolu da obavi hadž.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je, u povodu Kurban-bajrama, bajramsku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Reisu-l-ulema navodi da je prvi dan Kurban-bajrama, utorak 20. juli, i naglašava da je to dan žrtve, vrijeme u kojem pokazujemo spremnost da žrtvujemo nešto drago za drugoga, a uime i za ljubav našeg Gospodara.

“Vrijeme kad se sjećamo Ibrahima, a.s. i njegove spremnosti da se odazove pozivu Božijem, ali i spremnosti da žrtvuje ono najdraže. Vrijeme je ovo kad obnavljamo sjećanje na Allahovu milost – kad je On na Ibrahimovu spremnost uzvratio svojom milošću i sina mu zamijenio velikim kurbanom.

Eto, to je smisao i naših kurbana, da činom njihovoga žrtvovanja izrazimo poštovanje prema Božijoj riječi, da ispunimo Njegovu zapovijest i ljudima olakšamo i u njihova srca unesemo radosti.

Bajram i nije bajramom ako takva osjećanja ne prožmu naša srca, ako radost ne zahvati i one u našoj blizini.  Iza nas su ostale duge godine borbe za pravdu, za dostojanstvo čovjeka, za mir i za sigurnost za sve. Borba je bila teška i mukotrpna, no, hvala Bogu, nikad nismo odustali. Nadam se i vjerujem da ćemo sad preći u jednu drugu fazu – fazu stabilizacije, relaksacije i općeg boljitka.

Molim vas da i vi učestvujete u tome, jer je svačiji prilog u tu svrhu dragocjen. Stoga, budite pri ruci svom bratu, komšiji i svakom sugrađaninu koji ne pokazuje neprijateljstvo prema nama”, naglasio je.