Više od dva miliona muslimana

Ovogodišnji hadž, jedan od pet stupova islama, počinje u nedjelju i očekuje se da će u njemu sudjelovati više od dva miliona muslimana iz cijelog svijeta.

Bit će to najveće hodočašće otkako je pandemija korona virusa prisilila saudijske vlasti da dramatično smanje događaj, prenosi Hina.

Više od 926.000 ljudi sudjelovalo je 2022, u odnosu na samo 59.000 godinu prije, pokazuju službeni podaci.

Godine 2019. hadž je okupio oko 2,5 miliona hodočasnika.

Nakon što su potpuno ukinuta ograničenja vezana uz COVID-19 i dobna granica, Kraljevina Saudijska Arabija očekuje povratak na nivo prije pandemije, što znači dolazak više od dva miliona ljudi.

Od svih muslimana se očekuje da obave hadž u Meku barem jednom u životu ako imaju sredstava za to i ako su zdravi.

Vjernici se okupljaju u svetom gradu na nekoliko dana obreda u kojima idu putem posljednjeg hodočašća poslanika Muhameda.

Ovdje je pregled obreda na jednom od najvećih vjerskih okupljanja na svijetu.

Bijela odjeća

Hodočasnici prvo moraju ući u stanje čistoće, zvano ihram, koje zahtijeva posebno odijevanje i ponašanje.

Muškarci nose bešavnu bijelu odjeću poput platna koja naglašava jedinstvo među vjernicima bez obzira na njihov društveni status ili nacionalnost.

Žene moraju nositi široke haljine, također bijele, koje otkrivaju samo lice i ruke.

Hodočasnici se ne smiju svađati i zabranjeno im je nošenje parfema, rezanje noktiju ili šišanje kose ili brade.

Obredi

Prvi obred zahtijeva hodanje sedam puta oko Kabe, velike građevine u obliku kocke u središtu Velike džamije u Meki.

Izgrađena od granita i prekrivena tkaninom na kojoj su izvezeni stihovi iz Kurana, Kaba je visoka gotovo 15 metara.

Muslimani, bez obzira gdje se nalazili u svijetu, okreću se prema Kabi kad se mole. Kabu je, prema vjerovanju, prvi podigao Adem, a zatim je obnovio Ibraham prije 4000 godina.

Hodočasnici sedam puta hodaju između Safe i Merva, dva kamena mjesta u džamiji.

Zatim kreću prema Mini, udaljenoj oko pet kilometara, prije glavnog obreda hodočašća na brdu Arafat.

Brdo Arafat

Vrhunac hadža je okupljanje na brdu Arafat, oko 10 kilometara od Mine, gdje je, kako se vjeruje, poslanik Muhamed održao svoju posljednju propovijed.

Hodočasnici se okupljaju na brdu visokom 70 metara i okolnoj ravnici za sate molitvi i recitala Kur'ana, ostajući tamo do večeri.

Nakon zalaska sunca odlaze u Muzdalifu, na pola puta između Arafata i Mine, gdje svaki hodočasnik skupi nekoliko desetaka kamenčića kako bi mogao izvesti simbolično “kamenovanje đavola”.

‘Kamenovanje đavola’

Posljednji veliki obred hadža ponovno je u Mini, gdje hodočasnici bacaju sedam kamenova na svaki od tri ogromna betonska zida koja predstavljaju Šejtana.

Obred predstavlja oponašanje Ibrahamovog kamenovanja đavola na tri mjesta gdje ga je Šejtan navodno pokušao odvratiti od toga da posluša Božju naredbu da žrtvuje svog sina Ismaila.

Nakon prvog kamenovanja počinje Kurban bajram koji označava kraj hadža.

Kolju se ovce kao sjećanje na prinošenje žrtve – janje koje je Bog dao za žrtvovanje umjesto Ismaila, na obredu koji se održava u isto vrijeme širom svijeta.

Četiri druga stupa

Hadž je posljednji stup islama.

Ostala četiri su: ispovijest vjere, obredna molitva (salat ili namaz), ramazanski post i obavezni vjerski prinos (zekat).