Od aprila do juna

Otprilike 14,1 milion doza vakcina Pfizer/BioNTecha će biti dodjeljeno u 47 zemalja u drugom tromjesečju ove godine, rečeno je iz Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (Gavi) u ponedjeljak.

Isporuka vakcina će biti sprovedena u periodu od aprila do juna ove godine.

Gavi, koji upravlja COVAX-om zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Koalicijom za inovacije za pripravnosti na epidemije, navodi da su u sklopu prve runde isporučili 1,2 miliona doza Pfizerove vakcine za 18 učesnika programa.

Tokom druge runde isporučeno je 237 miliona doza AstraZeneca vakcine za 142 učesnika programa. Isporuka druge runde još uvijek je u toku.

Prema posljednjim informacijama koje je objavio Gavi, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Sjeverna Makedonija bi kroz COVAX sistem trebale od aprila do juna da dobiju 100.620 doza Pfizer vakcine.

Za Crnu Goru u trećoj rundi nisu raspoređene vakcine, dok se očekuje da će Srbija dobiti 28.080 doza.

Zemlje Zapadnog Balkana su sredinom marta dobile prve doze vakcina protiv korona virusa kroz COVAX sistem.

Tako je Bosna i Hercegovina dobila 26.400 doza AstraZeneca vakcine kao i 23.400 „BioNTech-Pfizer“ vakcine. Takođe se očekuje da će 22. ili 23. aprila doći 81.600 doza AstraZeneca vakcina.

Na Kosovo je stiglo 24.000 doza AstraZeneca vakcine. Očekuje se da će u okviru programa Kosovo dobiti ukupno 100.800 doza vakcina AstraZeneca.

Sjeverna Makedonija kao i Crna Gora, takođe su dobili 24.000 vakcina AstraZenece.

COVAX mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordiniše Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je da se osigura ravnomerna raspodjela vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.