Važan korak ka približavanju EU

Delegacija Njemačke, na čelu sa ministrom unutrašnjih poslova Horst Sihoferom, je u prethodna dva dana boravila na Kosovu gdje je razgovarala sa delegacijom Kosova o viznoj liberalizaciji.

Predstavnici dveju delegacija su održali niz sastanaka na ekspertskom nivou na kojima je bilo riječi o radu kosovskih institucija, dostignućima i približavanju procesu vizne liberalizacije za građane Kosova.
“Na sastancima se razgovaralo i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao i o upravljanju granicama, migraciji”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.
Delegaciju Kosova su činili stručnjaci i predstavnici institucija, kao što su Kancelarija premijera, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija Glavnog državnog tužioca, Kosovska policija, Agencija za civilnu registraciju, Agencija za borbu protiv korupcije.
U saopštenju se dodaje da je delegacija iz Njemačke pažljivo pogledala izvještaj o radu bezbjednosnih struktura.
Navodi se i da su razgovori protekli u konstruktivnoj atmosferi i zaključuje se da je taj sastanak bio važan korak ka približavanju Kosova Evropskoj uniji.
Posljednji sastanaci, na kojima se razgovaralo o procesu liberalizacije viza, održani su početkom juna u Berlinu, a u saopštenju se podvlači i da je Vlada Kosova ispunila sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije.