Novinari na Kosovu ocenjuju tačnim izveštaj organizacije «Reporteri bez granica», koji je stavio do znanja da je na Kosovu došlo do opadanja slobode medija.

Oni smatraju da su razlozi tome u pritiscima na medije od strane politike ali i interesnih grupa. Kosovo je sa 58. mesta koje je zauzimalo prošle godine palo na 75 mesto ove godine.

Izvršni direktor Asocijacije enzavisnih novinara Kosova Imer Mushkolaj ocenuje da je takva klasifikacija uznemiravajuća, ali istinita. Prema njemu, izveštaj potvrđuje da na Kosovu nedostaje sloboda izražavanja.

"Smatram da su glavni razlog zbog čega je Kosovo zabeležilo pad od 17 tačaka u odnosu na prošlu godinu upravo politički i drugi pritsci. Kada kažem politčki pritisci ne mislim ekskluzivno na pritiske od strane Vlade Kosova i drugih vladinih agencija, već i drugih političkih partija, ali takođe je bilo pritisaka i od strane biznisa», kaže Mushkolaj.

Pretnje čak i smrću

Ove godine indeks slobode medija obuhvata period od 1. septembar 2008 - 31. avgust 2009. godine. Upravo u ovom periodu su se dogodila najmanje dva slučaja teških kršenja prava i pretnji novinarima.

U jednom slučaju se radi o pretnji smrću novinarki Balkanske mreže za istraživačko novinarstvo Jeti Xharra i drugi je skidanje sa mreže nacionalnih prenosnika privatne televizije Rrokum, kao posledica, kako je rečeno, politčkih pritisaka.

Direktor ove telelvizije Migjen Kelmendi za sadašnje stanje u medijima okrivljuje vladu Hašima Tačija.

“Mislim da izveštaj prenosi vrlo tačnu situaciju degradacije koju je doživelo novinarstvo na albanskom jeziku na Kosovu za ove dve godine Tačijeve vlade. Povećane su metode kojima se može dogoditi intimizacija sa medijima na Kosovu, Albaniji i drugim balkanskim zemljama», kaže Kelmendi.

On kao primer političkih upliva na medije, posebno na javnu televiziju RTK, vidi u činjenici da je na čelu parlamentarne ah hoc komisije za izbor Upravnog odbora RTK bio zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuči.

Gore nego za vreme administracije UNMIK-a

Izvršni direktor Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Imer Mushkolaj smatra da je sadašnja situacija medija na Kosovu teža u odnosu na situaciju od pre četiri godine kada je UNMIK administrirao Kosovom.

"Posebno mislim na rukovodioce medija, koji na žalost na leđima novinara čine sve što mogu kako bi zadržali uske odnose sa vladom».

Vlada Kosova je u nekoliko navata odbacila navode da pokušava da stavi pod kontrolom medije.

Zamenik premijera Hajredin Kuči je rekao kako tvrdnja da na Kosovu nema slobodnih medija ne stoji, jer, prema njegovim rečima, Vlada ni jednim gestom nije pokazala interesovanje za kontrolu medija i ograničavanje slobode izražavanja.

Novinari i dobri poznavaoci medija na Kosovu smatraju da je preživljavanje na medijskoj sceni Kosova jedan od uzročnika koji je doveo u pitanje slobodu javne reči.

Osvešćivanje građana da bez slobode medija nema slobodnog društva može da utiče na poboljšanje sadašnjeg položaja medija, smatraju oni.

Radio Slobodna Evropa